Rekordösszegű katonai támogatást kap Ukrajna Dániától

Dánia minden korábbinál nagyobb összegű, 1,7 milliárd dán korona (85 milliárd forint) értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be kedden Troels Lund Poulsen, az észak-európai ország védelmi minisztere.

 

2023. május 2., 20:23

Szerző:

A közlés szerint az újabb segélycsomag egyebek közt aknakereső és páncélozott mentőjárműveket, lőszert, légvédelmi eszközöket tartalmaz, és azt a célt szolgálja, hogy elősegítse a tervezett ukrán ellenoffenzíva sikerét.

A miniszter beszámolt arról is, hogy Dánia 2024 elejétől csökkenti katonai jelenlétét Irakban és ehelyett a balti térségre fog összpontosítani, felajánlva egy NATO-zászlóaljat a térség védelmére.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Lettországba telepítendő kontingens létszáma várhatóan 700-1200 fő lesz, és évente négy-hat hónapot fog a balti állam területén állomásozni. Az év fennmaradó részében a zászlóalj Dánia területén marad bevetésre készen, ha válság merülne fel.

„Készen kell állnunk hosszú távú dán jelenlétre a Baltikumban, és szükség lesz egyensúlyozni az ottlévő és a Dániából mozgósítható katonák között” – ismertette Poulsen.

Dánia jövő februárra visszavonja egyik 105 fős katonai biztonsági és kísérő kontingensét Irakból, de továbbra is biztosít személyzetet és tanácsadókat a NATO helyi missziója számára.

(Kiemelt kép: dán katonák állnak a Dán Királyi Hadsereg Piranha 5 Advanced Automated Autonomous Mortar System járművei előtt 120 mm-es Cardom 10 nehéz aknavetőkkel az Egyesült Államok által vezetett Dynamic Front hadgyakorlaton a dániai Oksbolban 2023. március 30-án. Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.