Katonai segítséget kér Németországtól Ukrajna az orosz fenyegetés miatt

A berlini ukrán nagykövet szerint az orosz invázió lehetősége továbbra is magas. 

2022. január 10., 10:35

Szerző:

A fegyverblokádok feloldását és katonai eszközök azonnali szállítását kéri Németországtól Ukrajna berlini nagykövete, Andrej Melnyik – írja a Telex, a Der Spiegel nyomán.

„Németországnak ugyanolyan történelmi felelőssége van Ukrajnáért, mint Izraelért”

– mondta Melnyik a Funke-médiacsoportnak adott interjújában. A nagykövet szerint az orosz támadás esélye továbbra is magas, Putyin kész lerohanni Ukrajnát, valamint lerombolni a szomszédos ország államiságát, 

 „Németország masszív katonai segítségét várja el, hogy Ukrajna lehetséges lerohanásának az árát olyan magasra emeljék, hogy az meghiúsuljon”

– tette hozzá a beszélgetés során Ukrajna berlini nagykövete. Oroszország korábban mintegy százezer katonát vont össze Ukrajna közelében, ami nyugtalansággal töltötte el a nyugati országokat. Washington azt állította, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország azonban ezt  tagadja, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti bővítésének leállítását.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő terepháló alatt egy lövészárokban a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti összecsapások egyik helyszínén Donyeck megyében 2021. december 6-án. Fotó: MTI/AP/Az ukrán elnöki sajtószolgálat)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.