Katasztrofális a koronavírus-helyzet Indiában

Tartósan fellángolt a járvány a kontinensen: egyetlen nap alatt 3980 haláleset és 412 262 megbetegedés történt a csütörtöki adatok szerint.

2021. május 6., 10:34

Szerző:

Ezzel a világjárvány kezdete óta 230 168 halálesetet és 21,1 millió fertőzést regisztráltak Indiában, de a szakértők szerint nem tükrözik a valóságot az adatok.

A kórházak végzetesen túlterheltekké váltak Indiában, ahol súlyos ágy-, gyógyszer- és oxigénhiány alakult ki. A légzési nehézségekkel küzdő betegek a túlzsúfolt kórházak előtt halnak meg, mivel nincs elegendő oxigén és alapvető orvosi ellátás.

Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi nem hajlandó általános vesztegzárat elrendelni, de több területet, közöttük a fővárost, Újdelhit is lezárták, akárcsak Bihar és Mahárástra államot.

A szakemberek szerint még hátravan a legrosszabb, a járvány csúcspontjáig még több hétnek kell eltelnie, és elkerülhetetlen a pandémia harmadik hulláma.

Az utóbbi hetekben folyamatosan érkeztek a sürgősségi orvosi segélyszállítmányok, köztük oxigéngenerátorok és lélegeztetőgépek az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Európából.

(Kiemelt képünk illusztráció: Emberek az üres utcán sétálnak Újdelhi óvárosának bezárt boltjai közt, 2021. május 5-én. Fotó: AFP | Tauseef Mustafa)