Kártérítést kapnak azok, akiknél súlyos mellékhatást váltott ki a koronavírus elleni védőoltás

Egyelőre egy 50 millió eurós alapból fognak kártérítést adni.

2022. január 22., 09:49

Szerző:

Olaszországban egy 50 millió eurós alapból fognak kártérítést adni azoknak, akiknél súlyos, vagy akár végzetes mellékhatásai lettek a koronavírus elleni védőoltásnak – írja a Telex.  A kötelező, például gyermekkorban megkapott védőoltások mellékhatásai miatt elvileg idáig is lehetett kártérítést kapni, a rendelkezést most kiterjesztették a koronavírus elleni vakcinákra is.

A kártérítés lehetőségét az oltásszkeptikus hangokat gyakran bátorító Matteo Salvini jobboldali pártja, a Liga forszírozta leginkább. Az alap felállítását a kommentátorok úgy értelmezik, hogy az egy Salvininek szóló politikai engedmény, amit Mario Draghi kormányfő a köztársasági elnökválasztás turbulens napjaiban a nemzeti egységkormány megőrzése érdekében hozott meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Kovács Tamás)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.