Karantént rendeltek el a csigainvázió miatt

Floridában egyre több helyen bukkan fel a cementevő, szalmonellás és tüdőférges óriáscsiga, ezért rendkívüli intézkedéseket hoztak meg az egyik megyében.

2022. július 6., 11:35

Szerző:

Karantént rendeltek el egy floridai megyében miután a hatóságok közölték: ismét felbukkantak az Afrikából származó, parazitákat hordozó cementevő óriáscsigák – írja az RTL.

A kártevő állatok akár 18 centiméteresre is megnőhetnek, és több ezer tojást is rakhatnak életük során. Az Egyesült Államok egészségügyi hatósága azt állítja, ez a csiga a bolygó egyik leginvazívabb faja. 

Az afrikai földicsigák a szalmonella és egy patkány-tüdőféreg nevű parazita hordozásáról is ismertek. A karanténtrendelet az óvodákra és a szemétlerakókra is vonatkozik, továbbá kötelező jelenteni, ha valaki ilyen csigát lát, és irtószereket is kell használniuk. A csigákkal foglalkozóknak kesztyűt és védőfelszerelést kell felvenniük az állat által hordozott betegségek miatt.

A csigák óriási mezőgazdasági kártevők, mivel mintegy ötszáz féle növénnyel táplálkoznak szívesen, valamint a cementet és a stukkót szeretik elfogyasztani.

(Kiemelt kép: óriás afrikai földicsiga. Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.