Karácsony óta tömegesen érkeznek a Földközi-tengeren az illegális bevándorlók az olasz partokhoz

Az enyhe idő miatt négy nap alatt 1 500 illegális bevándorló érkezett az olasz partokhoz.

 

 

2023. december 29., 18:07

Szerző:

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint négy nap alatt több mint 1500-an érkeztek, a legtöbben, 723-an szerdán érték el az olasz partot. A menekültek többsége Lampedusa szigetére érkezett. Karácsony óta a humanitárius szervezetek mentőhajói a Földközi-tenger középső részéről is százakat mentettek ki. Karácsony éjjelén a Sea-Watch 118 illegális bevándorlót mentett ki a vízből, a legfiatalabb egy hároméves volt  – írja az Euronews

Az SOS Méditerranée csapata szerdán az Ocean Viking fedélzetén 244 embert mentett ki. Az olasz hatóságok Barit jelölték ki a partraszállási kikötőnek, ahová az Ocean Viking várhatóan a következő napokban érkezik meg. Kedden a Sea-Eye mentőhajó 106 embert mentett ki két különböző csónakból a máltai mentési zónában, Lampedusától délre. Az év eleje óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint 260 ezer ember kelt át a Földközi-tengeren, hogy Afrikából Európába meneküljön.

Ahogy arról beszámoltunk, az olasz kormány két tábort készül felállítani néhány hónapon belül, hogy ezekben összesen háromezer ember illegális bevándorlót helyezzenek el. A tengerparti Shengjinbe azok az illegális bevándorlók kerülnek, akiket az olasz hatóságok a tengerről gyűjtenek össze. Fertőtlenítés és azonosítás után átszállítják őket a tengerparttól mintegy húsz kilométerre fekvő Gjader 77 ezer négyzetméteres táborába. A táborok zártak lesznek, négy méter magas szögesdróttal erősített kerítés övezi majd őket.

(Kiemelt képünkön:  Európába menekülők zsúfolódnak egy kis hajó fedélzetén. Fotó: FETHI BELAID / AFP)