Újraválasztották Kanada liberális miniszterelnökét, Justin Trudeau-t

De nem tud kormányt alakítani.

2021. szeptember 21., 19:06

Szerző:

Justin Trudeau miniszterelnök Liberális Pártja alakítja Kanada következő kormányát. Ellenfelével, a konzervatív rivális Erin O'Toole-lal szoros versenyben voltak – írja a CNN. Trudeau, habár győzött, nem nyerte el a többségi kormány megalakításához szükséges 170 mandátumot – tették hozzá.

A lap szerint hajnali két órakor a kanadai választások azt mutatták, hogy a liberálisok 157 mandátumot szereztek a konzervatívok 122 mandátumához képest. A következő parlament fennmaradó helyeit a baloldali irányítású Új Demokrata Párt és a Quebec-i székhelyű Bloc Quebecois szeparatista párt foglalja el. Trudeau úgy fogalmazott, hogy Kanadának át kell vészelnie a járványt, és ők erre készen állnak. Ő maga nem tapasztalt megosztottságot. 

Trudeau augusztus közepén, alig két éve a kisebbségi kormány tagjaként kiírta az előrehozott választásokat, azt remélve, hogy ki tudja használni a járvány kezelését. De az egykor kedvező közvélemény-kutatások Trudeau és liberálisai számára gyorsan megváltoztak, és a konzervatív párt O'Toole-ja statisztikai holtversenybe került, az elmúlt napokban végzett országos nyomon követési felmérések szerint. A Covid-19, a klímaváltozás, a lakhatás és a fegyverkérdés mind-mind a választók fő problémái – teszik hozzá, de Trudeau számára az egyik probléma az, hogy kevés kanadai látta szükségesnek a választásokat. Egy politikai szakértő azt mondta a CNN-nek, hogy nyáron az előrehozott választások megtartása a globális világjárvány idején sok szavazót feldühített.

O'Toole úgy fogalmazott, hogy Trudeau, a volt kanadai miniszterelnök fia klasszikus liberális politikai elitista, akit jobban érdekelnek saját politikai ambíciói, mint maga az ország. O'Toole az előrehozott választásokat „gyors hatalomrablásnak” titulálta, és Trudeau munkáját nem vezetésnek, hanem önös érdeknek nevezi.

(Kiemelt kép: Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök és a Liberális Párt elnöke újraválasztását ünnepli 2021 szeptember 20-án. EPA/ERIC BOLTE)