Kanada is részt vesz az ukránok kiképzésében

Már a jövő héten indulnak. 

2022. augusztus 4., 21:10

Szerző:

Kanada is részt vesz az ukrán civilek katonai kiképzését célzó brit misszióban – közölte csütörtökön Anita Anand kanadai védelmi miniszter.

A tárcavezető, akit a The Globe and Mail kanadai hírportál idézett, arról számolt be, hogy egy mintegy 225 fős kanadai kontingenst küldenek Nagy-Britanniába, egyelőre négy hónapra. Egy kilencven fős csoport már a jövő héten indul a szigetországba. 

A londoni vezetés júniusban jelentette be, hogy ukrán civilek ezreinek hajlandó – öt hetes – katonai kiképzést nyújtani Nagy-Britanniában. 

A The Globe and Mail felidézte, hogy Kanada az UNIFIER fedőnevű misszió keretében nyújtott kiképzést az ukrán katonáknak és tiszteknek a tavalyi év végéig.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az ukrán területvédelmi egységek önkéntesei katonai kiképzést kapnak Zaporizzsja külterületén 2022. március 31-én. fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP)

09:59

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.