Hamis koronavírus-igazolással akartak bliccelni Kanadába, milliós büntetés lett az ára

Az amerikai turisták a határátlépéskor buktak le. 

2021. augusztus 3., 07:38

Szerző:

Nem volt szerencséjük az amerikai turistáknak, akik július közepén hamis adatokkal akartak bejutni Kanadába. A turisták hamis információkkal akarták átverni a határellenőröket, de a szigorú előírásokon nem jutottak át. A két turista megfizette az árát, hogy hamis koronavírus oltást mutattak fel és megtagadták a kanadai egészségügyi előírások betartását: több millió forintnak megfelelő összeget kell fizetniük – írta meg a haszon.hu

A két turista a július 18-i héten akart belépni az észak-amerikai országba. Mivel koronavírus-oltással és PCR-teszttel nem rendelkeztek, ezért kieszelték, hamis adatokat adnak meg a hatóságoknak. A terv nem vált be: a  Kanadai Közegészségügyi Hivatal (PHAC) sajtótájékoztatójából kiderült, a PHAC végül fejenként 19720 dolláros, azaz közel hatmillió forintos büntetés szabott ki a beutazókra, mert: 

  • hamis információkat közöltek a koronavírus oltásukkal és az utazást megelőző tesztjeikkel kapcsolatban
  • az országba érkezésükkor megtagadták a koronavírus-teszt elvégzését
  • nem akarták betartani a 14 napos karanténkötelezettséget

Nem meglepő, hogy a kanadai hatóságok ilyen nagy bírságot szabnak ki a beutazókra. Kanada ugyanis nagyon szigorú az egészségügyi szabályok betartásával kapcsolatban. A kanadaiak csak akkor léphetnek be az országba, ha fel tudnak mutatni egy negatív koronavírus-tesztet. A belépőkre  14 napos karanténkötelezettség vár egy kormány által kijelölt épületben. Ha valaki megszegi a karanténkötelezettséget, naponta 5000 dolláros bírságra számíthat. Azok pedig, akik hamis információkat közölnek az oltásukkal kapcsolatban 750 ezer dollárra és hat hónap börtönre számíthatnak. 

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: pixabay.com)