Kamikáze drónokkal sorozták meg az ukrán városokat

A tél beálltával megsokszorozódtak a dróntámadások, Kijev védelmében már légelhárító hajókat is bevetnek. 

2023. december 17., 12:19

Szerző:

Szombaton több tucat dróntámadásról számolt be az ukrán haderő – írja az Euronews. Herszon közelében egy kórház rongálódott meg, miután egy kilőtt drón roncsai visszahullottak az épületre. De robbanásokat lehetett hallani Odesszában és a Kirovohradi terület több pontján is.

A támadásokat azért is nehéz kivédeni, mert az oroszok kis értékű, úgynevezett kamikaze drónokat vetnek be, amelyeknek az az egyetlen céljuk, hogy kárt okozzanak.

Kijev légvédelme megerősítésén dolgozik. A Dnyeper fővárosi szakaszán egy rakétákkal felszerelt hajó ügyel a lakosok biztonságára. A vízen zavartalanul tudja változtatni a helyzetét.

Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy már ígéretet kapott külföldről, hogy tovább fogják erősíteni a légvédelmet. 

Észtország sem nyugodt. A balti állam az ukrajnai tapasztalatokra támaszkodva saját elhárítórendszert fejleszt az orosz drónokkal szemben.

(Kiemelt képünk: Odesszai lakosok keresnek menedéket egy tornateremben 2023. december 14-én, miután egy orosz drón megessemmisítette az otthonukat. Ukrajna közölte, hogy légvédelmi rendszerei több tucat iráni tervezésű drónt lőttek le, amelyeket az orosz erők indítottak Odessza déli része ellen. Fotó: Olekszandr GIMANOV / AFP)