Jótékonysági bikaviadallal segítenék a munkanélküli matadorokat

A spanyol társadalom megosztott: sokan nemzeti kulturális örökségnek, mások pusztán kegyetlen állatkínzásnak tartják a bikaviadalokat. 

2021. április 17., 16:08

Szerző:

Májusban jótékonysági bikaviadalt rendeznek Madridban a járvány miatt munka nélkül maradt matadorok megsegítésére – közölték a spanyol hatóságok. Az arénába a jövő hónapban térhetnek vissza a nézők a járvány kezdete óta először.

A viadalarénák szinte mindegyike zárva volt az elmúlt egy évben, ami pénzügyi válságba sodorta a szórakozásra épülő iparágakat és vele együtt a vitatott bikaviadalokat.

A madridi kormányzat tájékoztatása szerint a május 2-i viadalra 6 ezer nézőt engednek majd be, ami a férőhelyek mintegy 40 százalékának felel meg. A maszkviselés és a távolságtartás kötelező lesz.

A Spanyolországban nemzeti kulturális örökségként kezelt bikaviadalok már a járvány miatti korlátozások bevezetése előtt is a túlélésért küzdöttek, mivel sokan úgy vélik, a bikaviadal kegyetlen és állatkínzó szórakozás.

Egy 2019-es felmérés szerint például a megkérdezettek 56,4 százaléka ellenezte a bikaviadalokat, 24,7 százalék támogatta őket, míg az emberek 18,9 százaléka azt mondta, nekik mindegy, hogy vannak-e bikaviadalok.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pixabay)