Boris Johnson bejelentést tett

Boris Johnson: január végéig minden jogosult britnek felajánlják a harmadik oltási adagot.

2021. december 1., 07:23

Szerző:

Január végéig minden jogosult brit felnőttnek felajánlják a koronavírus elleni oltás emlékeztető, hatáserősítő harmadik adagjának beadását – jelentette be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Az MTI szerint Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) legújabb indítványa szerint a nagy-britanniai lakosság 18 éven felüli korosztályában mindenkinek fel kell ajánlani a harmadik oltási dózist.

A JCVI a koronavírus új, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanása miatt kezdeményezte azt is, hogy a második és a harmadik oltási dózis közötti időszakot a kormány az eddig előírt hat hónapról rövidítse három hónapra.

„Ez azt jelenti, hogy csak Angliában 14 millió felnőtt vált jogosulttá a harmadik oltási dózis beadatására” – hangsúlyozta a brit kormányfő. Johnson bejelentette: a brit kormány mindezek alapján azt a célt tűzte ki, hogy január végéig minden jogosultnak felajánlják a harmadik oltási dózis beadatásának lehetőségét.

A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sorrendet a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) határozza meg, mindenkit az NHS értesít arról, hogy mikor jelentkezhet a harmadik vakcinaadag beadására. Johnson a kedd esti sajtótájékoztatón elmondta: a cél elérése érdekében Angliában 1500 új közösségi oltóközpontot hoznak létre, többnyire gyógyszertárakban, és mindenkit a lakóhelyéhez legközelebbi oltópontra hívnak be.

Az Egyesült Királyságban kedd estig 22 páciens koronavírus-szűrési leletében azonosították az omikron vírusvariánst. Az omikron variáns részletesebb vizsgálatának idejére szóló elővigyázatossági szabályozás alapján keddtől kötelező a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, a vendéglátóhelyeken azonban nem.

(Kiemelt kép: Boris Johnson brit miniszterelnök beszél a Covid-19 legfrissebb híreiről tartott sajtótájékoztatón a Downing Streeten, London központjában, 2021. november 30-án. Fotó: TOM NICHOLSON / POOL / AFP)