Jogtalanul szabhattak kit több ezer font bírságot uniós autósokra Londonban

A belga közlekedési minisztérium vizsgálatot rendelt el az adatszolgáltatási szabályok megsértése miatt, miután az autósok pénzbírságot kaptak a Transport for London (TfL) végrehajtótól.

2023. október 23., 13:01

Szerző:

Jogtalanul szabhattak ki több ezer bírságot az EU-ban nyilvántartott gépjárművekre a londoni ultraalacsony károsanyag-kibocsátású zóna (Ulez) szabályainak megsértése miatt, vélekedik a belga hatóság. Ugyanis a Brexit óta az Egyesült Királyság nem férhet hozzá az EU lakosainak személyes adataihoz, csak ha valamilyen bűncselekményt követtek el, a közlekedési szabályszegés pedig nem számít annak. Számos EU-országban azonban több ezer font összegű bírságot kaptak a sofőrök, amiért nem regisztrálták Ulez-kompatibilis autóikat a TfL-nél, mielőtt behajtottak volna Londonba – írja 444.

A belga hatóságok azzal vádolják a Tfl-t, hogy visszaélt hatáskörével, hogy több mint 20 000 regisztrált autótulajdonosi adatot szerezzen be, és továbbítsa azokat az Euro Parkingnak végrehajtás céljából. A fegyelmi eljárás idejére a Tfl hozzáférését a gépjármű-adatbázishoz felfüggesztették.

(Kiemelt képünkön: Forgalom halad át a Waterloo hídon, miközben a Square Mile tornyai fölött alkonyodik az angliai Londonban 2018. november 1-jén. Fotó: David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.