Szexuális zaklatás céljából drogozta be képviselőtársát a gyanú szerint egy francia szenátor

Visszavonulásra szólította fel a francia szenátus elnöke azt a szenátort, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy szexuális zaklatás céljából bedrogozta az egyik képviselőtársát.

2023. november 21., 15:59

Szerző:

„Joël Guerriau-nak vállalnia kell a felelősséget addig, amíg az igazságszolgáltatás és a rendőrségi szolgálatok tisztázni tudják a tényeket” – áll a szenátus elnöksége által hétfő este kiadott közleményben, kiemelve a szenátor elleni vádak rendkívüli súlyosságát. 

A felsőház elnöke, Gérard Larcher arra kérte a szenátort, hogy „mondjon le a szenátus irodája titkárságán betöltött tisztségéről és a külügyi bizottság alelnöki funkciójáról”. 

A nyugat-franciaországi Loire-Atlantique megyében megválasztott 66 éves centrista Joël Guerriau ellen péntek este indult eljárás.

Azzal gyanúsítják, hogy szerdára virradó éjjel Sandrine Josso nemzetgyűlési képviselőt a tudta nélkül elkábította azért, hogy szexuálisan zaklassa.

A 48 éves politikusnő ugyanezen megyében a centrista MoDem képviselője. A szenátor ügyvédje tagadta a vádakat. A képviselőnő hétfő este szólalt meg először az ügy kirobbanása óta a France5 közszolgálati televízió egyik hírműsorában. Elmondta, hogy képviselőtársa elhívta egy koccintásra, hogy megünnepeljék az újraválasztását.

A férfi szerinte kábítószert csempészett az italába, ő pedig azt hitte, hogy meg fog halni, s azóta is poszttraumás állapotban van.

A lélekjelenlétének köszönhetően a nő taxit hívott, miközben látta, ahogy a szenátor elrejt egy fehér porral teli zacskót, majd a legközelebbi kórházba vitette magát.

„Bárki megszenvedheti azt, amit én elszenvedtem” – mondta Sandrine Josso, hozzátéve, hogy kötelessége felhívni a figyelmet a vegyi anyagok okozta katasztrófára, amely felett nem hunyhatunk többé szemet.

A vizsgálatok a nő szervezetében ecstasy jelenlétét mutatták ki, s ezt a kábítószert találták meg a feltételezett támadója otthonában tartott házkutatás során is.

A szenátort „kábítószer fogyasztásával és birtoklásával” is megvádolták, és rendőri felügyelet alá helyezték. Egyebek mellett eltiltották attól, hogy a képviselőnőt felkeresse az otthonában. 

Joël Guerriau-t azonnal felfüggesztette a politikai pártja, a kormánypárttal szövetségben álló centrista Horizontok, és a szenátusi frakciója is. Mindkét szervezet fegyelmi eljárást indított ellene a kizárása céljából.

(Kiemelt képünk: A Télé Liban által 2020. február 13-án közzétett videófelvételen Joel Guerriau francia szenátor látható, amint részt vesz egy találkozón Michel Aoun libanoni elnökkel a Baadba-i elnöki palotában. Fotó: Télé Liban / AFP)