Ez nagyon kínos lesz Bidennek: politikai gyilkosság megrendelőjével kell fotózkodnia az olajért

Gúnyosan, kárörvendően és kevélykedve nyugtázták a szaúdi rezsimpárti kommentátorok a Joe Biden amerikai elnök által véghezvitt pálfordulást.

2022. június 17., 18:42

Szerző:

A Fehér Ház a napokban hivatalosan is megerősítette: Biden jövő hónapi közel-keleti körútján Szaúd-Arábiába is ellátogat, pedig a Dzsamál Hasogdzsi disszidens újságíró elleni brutális gyilkosság miatt 2019-ben még páriává kívánta tenni az országot. Az olajmonarchia leghűségesebb alattvalói szerint mindez azt bizonyítja, hogy hazájuk megkerülhetetlen szereplője a világpolitikának – írja a Népszava. 

Biden kínos Canossa-járása jelentős részben tényleg belpolitikai okokra vezethető vissza: a washingtoni kormányzat Rijádtól vár segítséget az olaj világpiaci árának leszorítására, ami az inflációt tovább fűtő üzemanyag-drágulást is mérsékelné. A közeledés jelei viszont már több mint másfél éve látszottak, az elnök kampányígéretei ellenére nyilvánvaló volt, hogy a csaknem nyolc évtizedre visszamenő, szoros amerikai-szaúdi partnerség idővel újra erőre fog kap.

Az Ukrajnával szembeni orosz invázió mindössze katalizálta a folyamatokat, és kedvezőbb helyzetbe hozta Szaúd-Arábiát.

Ez is közrejátszhatott abban, hogy Biden közelgő vizitjén – szaúdi közlések szerint – Mohamed herceggel is kétoldalú találkozót tart. A diplomáciai protokoll ezt nem tenné elengedhetetlenné: az amerikai elnökkel rangban Szalmán szaúdi király van azonos szinten, még akkor is, ha az uralkodói feladatok jelentős részét a gyakorlatban már a kijelölt utódja látja is el.

Márpedig Biden aligha szeretett volna a kamerák előtt kezet rázni azzal a szaúdi trónörökössel, akit éppen az utasítására nyilvánosságra hozott CIA-jelentésben a Hasogdzsi-gyilkosság megrendelőjeként azonosítottak.

Washington DC-ben éppen szerdán leplezték le az új utcanévtáblákat a szaúdi nagykövetségnek is otthont adó, Hasogdzsira nevére átkeresztelt úton. Az utcanévtábla átadására küldött levélben

a gyászoló menyasszony, Hatice Cengiz azt kérte Bidentől, ha már magát és a megölt újságíró emlékét megalázva is találkozik „Dzsamál hóhérjával”, akkor legalább tegyen fel kérdéseket, például érdeklődjön Hasogdzsi holtteste hollétéről

és járjon közben a szaúdi börtönökben sínlőnyődő politikai foglyok érdekében.

Az amerikai elnök tervezett szaúd-arábiai útjával kapcsolatban saját párttársai, ellenzéke és emberi jogi szervezetek is kritikáiknak, fenntartársaiknak adtak hangot. A Biden-kormányzat mindenesetre igyekszik a lehető legjobb színben feltüntetni a július közepén esedékes látogatást. Egyebek mellett azt hangoztatják, hogy az elnök regionális konferenciára megy a szaúd-arábiai Dzsiddába, ahol az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) 6 tagállamával, illetve Egyiptom, Irak és Jordánia vezetőivel is tárgyalni fog, a legfőbb témák pedig az iráni fenyegetés és az energiabiztonság lesznek. 

(Kiemelt képünk: Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró portréjával tiltakoznak az újságíró meggyilkolása ellen Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál Isztambulban 2018. október 25-én, három héttel az után, hogy az ügyintézésért folyamodó Hasogdzsit megölték Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló újságírót azt követően ölték meg október 2-án, hogy ügyintézés miatt bement Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.