Biden mégis ellátogat Szaud-Arábiába

Izraelbe, Ciszjordániába és Szaúd-Arábiába látogat Joe Biden amerikai elnök júliusban az ottani politikai vezetőkkel folytatandó megbeszélés céljából – erősítette meg a Fehér Ház keddi közleménye, azt követően, hogy Biden néhány nappal ezelőtt még visszamondta a szaúdi vizitet.

 

2022. június 14., 20:55

Szerző:

Joe Biden demokrata párti elnökjelöltként a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányban kijelentette: elnökként páriasorba kényszerítené a szaúdi királyságot. 

A július 13-16. között Izraelbe és a ciszjordániai palesztin területekre látogató Biden elnök közel-keleti útja zárásaként érkezik majd Szaúd-Arábiába. Látogatásának célja, hogy újraindítsa a zátonyra futott diplomáciai kapcsolatokat a két ország között, mivel az Egyesült Államoknak jól jönne kis segítség a kőolajban gazdag királyságtól, hogy segítsen letörni az amerikai autósokat sújtó, egekbe szökő benzinárakat. 

Biden elnök a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárosban, Dzsiddában találkozik majd Szalmán bin Abdel-Azíz Ál Szaúd királlyal, valamint az ország tényleges politikai vezetőjével, Mohammed bin Szalmán koronaherceggel (közismert rövidítéssel: MBSZ). 

Az amerikai titkosszolgálatok korábban arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg MBSZ rendelte el Dzsamál Hasogdzsi, az egyesült államokbeli önkéntes száműzetésben élt néhai rendszerkritikus szaúdi újságíró 2018-as isztambuli meggyilkolását. 

Keddi philadelphiai látogatása előtt az újságírókkal folytatott rövid beszélgetése során Biden elnök kitérően válaszolt a júliusi szaúdi látogatásával kapcsolatos kérdésekre. Szűkszavúan csak annyit válaszolt: a fehér házi közlemény "mindent tartalmaz, amit a Közel-Keleten csinálni fogok". 

Az emberi jogi jogvédő szervezetek és demokrata pártbeli szövetségesei óvták Joe Bident a szaúdi királyságba történő hivatalos látogatástól. Véleményük szerint a szaúdi emberi jogi helyzet javítására irányuló tényleges szaúdi politikai elköteleződés híján az amerikai elnöki látogatás azt az üzenetet közvetítheti a szaúdi vezetésnek, hogy a kirívóan súlyos emberi jogi jogsértéseknek sem lesznek politikai következményei. 

A szaúdi vezetést a múltban már többször vádolták tömeges letartóztatások és kivégzések elrendelésével, valamint az ellenzéki politikai vélemények elfojtásával. 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora a CNN hírtelevíziós csatorna műsorában kijelentette: a Biden-adminisztráció tiszteletben tartja az eltérő véleményeket az elnök fenti döntésével kapcsolatban. Hozzátette azonban, hogy "Szaúd-Arábia kulcsfontosságú partner a térségben a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a jemeni háborúval és az energiabiztonsági kérdésekkel kapcsolatban".

(Kiemelt képünk: Török emberjogi aktivisták tiltakoznak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró isztambuli eltűnése miatt 2018. október 9-én. Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.