Joe Biden homlokegyenest az ellenkezőjét mondja, mint a magyar kormány

Felszólította Kínát és más, „jelentős gazdasággal rendelkező” országokat pénteken az amerikai elnök, hogy duplázzák meg a káros éghajlatváltozás ellen tett erőfeszítéseiket, és javítsák az energiaellátás biztonságát.

2022. június 18., 10:09

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt is egyre nagyobb szükség van a klímavédelemre – írta az Index. A jelentősebb gazdaságok fóruma az energiáról és éghajlatról (MEF) nevű értekezlet elnöksége alatti harmadik, virtuális találkozóját megnyitva Joe Biden felszólította a részt vevő országokat, hogy

  • gyorsítsák fel a metángáz kibocsátásának csökkentésére irányuló lépéseket,
  • fogadjanak el ambiciózus célokat a nulla üvegházhatású gázt kibocsátó gépjárművekkel kapcsolatban,
  • és működjenek együtt a nemzetközi hajózás tisztábbá tétele érdekében.

Az amerikai elnök arra is felszólította az országokat, hogy

költsenek együttesen 90 milliárd dollárt (3412 milliárd forintot) a nem környezetszennyező technológiák kereskedelmére,

és fejlesszenek ki új növényvédő szereket, amelyek csökkentik a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását és növelik az élelmiszerbiztonságot. Oroszországnak az ukrán állam elleni brutális és indokolatlan támadása globális energiaválságot idézett elő, és élesen megnövelte a hosszú távú energiabiztonság és stabilitás iránti igényt – mondta Biden a virtuális fórumon. Az amerikai elnök létfontosságúnak nevezte az energia- és az élelmiszerárakat világszerte meredeken megemelő háború következményeinek felszámolása érdekében folyó együttműködést.

A pénteki értekezlet volt a világ vezetőinek legnagyobb klímaügyi tanácskozása a novemberben az egyiptomi Sarm es-Sejkben tartandó COP27 éghajlatváltozási konferencia előtt. A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hamarosan közös lépéseket jelentenek be az éghajlatváltozással kapcsolatos afrikai fellépés érdekében. A MEF-ben érintett országok a világ gazdasági teljesítményének és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 80 százalékát teszik ki.

A konferencia huszonhárom korábbi résztvevője közül több ország – így India és Oroszország – ezúttal nem vett részt, Kínát pedig Hszi Csin-ping elnök helyett az éghajlatügyi megbízott képviselte – közölte a Fehér Ház.

Az értekezletre meghívott António Guterres ENSZ-főtitkár támadást intézett a fosszilis energiaágazat ellen, azzal vádolva az iparágat, hogy ugyanúgy az „emberiség torkát szorongatják, és „ugyanazokat a botrányos technikákat alkalmazzák, mint évtizedekkel korábban a dohányipar” – számolt be az MTI.

 

(Kiemelt kép: Joe Biden a Delaware-i Nemzeti Gárda légibázisán New Castle-ben 2022. május 13-án. Fotó: Stefani Reynolds / AFP)

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.