Joe Biden: A megfelelő embert választottam

2020. augusztus 13., 06:25

Szerző:

Kamala Harris története „Amerika története” – mondta Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje szerdán alelnökjelöltjéről, Kamala Harris kaliforniai szenátorról, akit egy wilmingtoni kampányrendezvényen mutatott be.

Biden szerint a mostani elnökválasztás „fontos pillanat” lesz az Egyesült Államok történetében. 

– A megfelelő embert választottam

– mondta az alelnökjelöltről, akit úgy mutatott be, mint okos, kemény, tapasztalt, bizonyítottan harcias személyiséget.

A demokraták elnökjelöltje elmondta: Kamala Harris „bevándorlók gyermeke”, aki „tisztában van azzal, hogy a bevándorlók miképpen is gazdagítják országunkat és milyen kihívást jelent feketeként és indiai-amerikaiként felnőni az Egyesült Államokban”. Szerdán szerte az országban „kislányok, főként fekete és barnabőrű kislányok úgy ébredtek fel, hogy életükben először talán új módon, akár (leendő) elnökként és alelnökként tekintenek önmagukra”. Biden részletesen beszélt Kamala Harris szüleiről, akik szerinte „a konyhában számolták ki”, hogy mire jusson pénz.

Amerikai előválasztás 
Biden szerint az országnak jelenleg olyan elnökre és alelnökre van szüksége, aki „képes az ország vezetésére és a felelősségvállalásra”.

Joe Biden átfogó tervvel készül a Covid-19 kezelésére. Eszerint esetleges elnöksége alatt kötelező lesz a szájmaszkok viselése, tudományosan megalapozott irányelveket dolgoznak ki a vírus megállítására, jelentősen növelni akarja az elvégzett tesztek számát, és anyagilag támogatni akarja a tagállami és helyi kormányzatok védekezését.

Kamala Harris szerint a választási eredménynek következményei lesznek minden területen: a gazdaságban, az egészségügyben és abban is, hogy az amerikaiak milyen országban is szeretnének élni.

– Készen állok arra, hogy munkába álljak – fogalmazott.

Az alelnökjelölt élesen támadta Donald Trumpot, aki - szerinte - felelős a koronavírus-járványért és a következményeiért. Azt állította, hogy az elnök nem vette komolyan a járványt már a kitörésekor sem, ellentmondásosan nyilatkozott a szájmaszkok viseléséről és a társadalmi távolságtartás fontosságáról.

– Az elnök rossz járványkezelése a nagy gazdasági világválság óta a legrosszabb gazdasági válságba taszított minket

– jelentette ki.

Harris arra buzdította az amerikaiakat, hogy menjenek el szavazni, mert „november 3-án többre van szükségünk, mint győzelemre”. Hozzáfűzte: „olyan mandátumra van szükségünk, amely bizonyítja, hogy az elmúlt néhány év nem képviselte mindazt, akik vagyunk és amilyenek lenni szeretnénk”.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.