Jobb lenne a Földnek, ha nem fűtenénk gázkazánnal

400 lépésből álló javaslatot mutatott be a Nemzetközi Energiaügynökség a klímakatasztrófa elkerülése végett. Például nem volna szabad új gázkazánokat beszerelni.

2021. május 20., 10:08

Szerző:

Az energiaügynökség szerint számos ponton kellene változtatni ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát: a belső égésű motorral szerelt autókat elektromosra kellene cserélni, a szénerőművek helyett nap- és szélerőművekkel kellene energiát termelni, de ki kellene zöldíteni a hajókat és a repülőgépeket is – adta közre a HVG csütörtökön a jelentést.

Mindezek a következő évtizednél hamarabb egész biztosan nem valósulnak meg. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint azonban van olyan, amit már sokkal hamarabb meg kellene tennünk ahhoz, hogy az évszázad közepére reális esélyünk legyen elérni a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. A szervezet szerint reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg az otthonunk számára a hőt. A jelentés szerint az ilyen típusú kazánok 100 fonttal, nagyjából 41 ezer forinttal kerülnének csak többe, mint a jelenlegi gázkazánok. Összehasonlításként: az új benzin- és dízelüzemű autók gyártását és eladását világszerte 2035-re kellene felfüggeszteni.

Ez a jelentés fontos adalék lehet a novemberben Glasgow-ban kezdődő COP26 tanácskozásnak, ahol a világ vezetői megpróbálnak megállapodni abban, miként kellene átültetni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat a gyakorlatba. Ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt 1,5 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést tartani lehessen, 2030-ra felezni kellene a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig meg is kellene szüntetni.

Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, soha nem látott beruházásokra és globális összefogásra lesz szükség. Emellett azt is el kell érni, hogy az a 785 millió ember is zöldenergiából származó elektromos áramhoz jusson, akik jelenleg nem férnek ehhez hozzá. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a világ négyszer annyi szél- és napenergiát termeljen, mint 2020-ban.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) kéményseprője egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezető csövét ellenőrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. Fotó: MTI | Marjai János)