J.K. Rowling és az ABBA volt tagja is Navalnij orvosi ellátását követeli Putyintól

A Harry Potter-könyvek szerzője mellett Nobel-díjasok, művészek és színészek írtak nyílt levelet az orosz elnöknek az ellenzéki politikus érdekében.

2021. április 17., 15:53

Szerző:

Nyílt levélben fordult több mint 70 ismert személyiség az egész világról Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, orvosi kezelést követelve a büntetőtáborba zárt legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij számára.

„Orosz állampolgárként Navalnijnak joga van ahhoz, hogy egy általa választott orvos megvizsgálja és kezelje. Felszólítjuk önt, elnök úr, gondoskodjon arról, hogy Navalnij haladéktalanul egészségi ellátásban és kezelésben részesüljön” – áll a felhívásban.

A levelet mások mellett aláírta J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, Björn Ulvaeus, az egykori Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színészek, és Niall Ferguson és Simon Schama történészek.

Áprilisban tüntetők is követelték Navalnij börtöne előtt, hogy orvosi ellátást kaphasson. Akkor többeket őrizetbe vettek, közülük a hatóságok az Orvosok Szakszervezetének aktivistái mellett a CNN tudósítóit is rabomobilba tuszkolták.

Navalnij napok óta éhségsztrájkot folytat, hogy kikényszerítse orvosi vizsgálatát. A kényszertáplálás veszélye fenyegeti. A 44 éves fogoly hátfájásban és végtagbénulásos tünetekben szenved, láza van és köhög. Családja, ügyvédei és támogatói aggódnak érte.

Navalnijt tavaly augusztusban Szibériában megmérgezték, de túlélte a merényletet, és németországi kezelést kapott. Arra panaszkodott, hogy nem vizsgálták ki a tiltott vegyi fegyver bevetését ellene. Szervezetében több európai laboratórium kimutatta a halálos novicsok idegmérget.

(Kiemelt kép: EPA | Yuri Kochetov)