Jelentősen megugrott a fertőzöttek száma Norvégiában és Dániában

A halálozás még mindig alacsony szinten van. 

2021. október 29., 06:12

Szerző:

Jelentősen megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma az utóbbi hetekben Norvégiában és Dániában. A dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI) csütörtökön 73 százalékos növekedést jelentett október első két hetében a fertőzöttek számát illetően. A legsúlyosabban érintett régió a főváros, Koppenhága térsége volt.

Norvégiában egy hét alatt 53 százalékkal emelkedett a szűrővizsgálatokon kimutatott pozitív teszteredmények száma. Mindemellett mind a két skandináv országban alacsony szinten van a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. Dániában és Norvégiában is néhány hete oldották fel a járványügyi szigorítások zömét. A többi között eltörölték a maszkviselési kötelezettséget, illetve az oltási igazolvány felmutatásának szükségét az éttermekben, illetve múzeumokban.

Norvégiában a felnőtt lakosság nagyjából 87 százaléka kapta meg a teljes körű védettséghez szükséges oltásokat. Dániában 75 százalékos ez az arány. A járványgörbe emelkedése ellenére az oslói kabinet egyelőre nem határozott a korlátozások visszaállításáról. Ingvild Kjerkol norvég egészségügyi miniszter ugyanakkor csütörtökön közölte, hogy szükség esetén bármely pillanatban ismét bevezethetik az óvintézkedéseket.

A fertőzöttek magas számával küszködő Tromső városa csütörtökön ismét figyelmébe ajánlotta a helyi lakosoknak a távolságtartási szabályok betartását, a maszkviselést, illetve az otthoni munkavégzést. Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy pénteken fogja tájékoztatni a parlamentet a járványügyi helyzetről. Hozzátette, hogy szükségessé válhat bizonyos korlátozások visszaállítása.

Az 5,4 millió lakosú Norvégiában a járvány kitörése óta 204 730 a regisztrált fertőzöttek és 900 a kór halálos áldozatainak a száma. A csaknem hatmillió lakosú Dániában pedig 382 796 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2709-en hunytak el a kórban.

(Kiemelt kép:  Roskilde, 2021. április 12. Koronavírus elleni oltásra várakoznak emberek egy koppenhágai oltóközpontban 2021. április 12-én. Dániában ezen a napon a tervek szerint 100 000 embert oltanak be a koronavírus ellen. MTI/EPA/Ritzau/Philip Davali)

 

 

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.