06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Jelentős csapatösszevonásra készül a NATO az oroszok izmozása miatt

A NATO nyomást fog gyakorolni a katonai szövetség tagállamaira, hogy érdemben járuljanak hozzá a hidegháború óta látott legnagyobb mértékű csapatösszevonáshoz Kelet-Európában, az orosz befolyási övezet határán.

2016. október 26., 12:30

nato-hadgyakorlatAz Egyesült Államok azt reméli, hogy az európai NATO-tagok felajánlásaiból ki lehet állítani négy harccsoportot, (4 ezer főt) amelyet Lengyelországban és a Balti-államokban állomásoztatnák. A harccsoportok telepítésével a NATO azt akarja megelőzni, hogy Oroszország a Krím-félsziget elfoglalásához hasonló lépésre szánja el magát a szovjet-blokk egykori államaiban is.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a harccsoportok felállítása egyértelmű kifejezése lenne a transzatlanti szövetségnek.

Egy esetleges konfliktushelyzetben a Baltikumban a harccsoportokat a NATO 40 ezer fős gyorsreagálású hadereje támogatná, őket követné a további katonai erő bevetése.

A harccsoportok telepítése egy új elrettentő stratégiai része, amely légvédelmi rakétarendszerek telepítését, légijárőrözést és a kibertámadások elleni hatékonyabb védekezést is magába foglalja.

(Reuters)