Jeff Bezosék történelmet írtak: megkezdődött a kereskedelmi űrutazás korszaka

Az Amazon alapítójának keddi űrutazása több szempontból is mérföldkőnek számít az asztronautika történetében.

2021. július 21., 14:05

Szerző:

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere 3 társával együtt, saját űrkutatással foglalkozó cégének, a Blue Orginnek a rakétáján űrugrást hajtott végre. Ezzel történelmet írva, ugyanis ez a misszió lett a világ első kereskedelmi célú űrutazása – írta a Blue Origin hivatalos oldala. Történt mindez július 20-án, éppen az Apollo-11 holdraszállásának 52. évfordulóján. Tovább fokozza a nosztalgia faktort, hogy a kilövés a cég New Shepard nevű rakétájával történt, ami nevét Alan Shepardről, az első amerikai űrhajósról kapta. Aki Jeff Bezosékhoz hasonlóan szintén úgynevezett szuborbitális pályán érte el a világűrt.

A négy fős legénység tagja az 57 éves Jeff Bezoson kívűl, öccse az 51 éves Mark Bezos, a világ legidősebb űrhajósává vált 82 éves Wally Funk, valamint a valaha volt legfiatalabb újdonsült asztronauta, a 18 éves Oliver Deamen volt. A fiatal fizikushallgató egyben az első pénzért űrhajójegyet vásároló űrutazó. Jegyét eredetileg apja, egy holland vállalkozó vásárolta magának, mintegy 28 millió dollárért, azonban később átengedte a lehetőséget fia számára – írta az index.hu.

A most használt 18 méter magas, függőleges indítórakéta az Elon Muskék fejlesztésén alapuló, visszatérő, többször használatos rakéták elvén működik. Ezeknek a rakétáknak köszönhetően a nagy űrkutató cégek, mint a SpaceX, a Virign Galactic vagy most a Blue Origin képes lesz a jövőben általánossá tenni az űrturizmust. Ezek ugyanis sikeresen hidalják át a korábban hatalmas problémát jelentő anyagiakat, mivel eddig minden egyes felszálláshoz külön rakétát kellet építeni, ami azután rögtön el is pusztult. Így a kereskedelmi űrutazás egészen idáig nem lett volna kifizetődő.

Blue Origin's Manned Launch Of New Shepard Rocket

A New Shepard rakéta kilövése után 2021. július 20-án. Fotó: Blue Origin / Anadolu / AFP

A kilövés során minden hibátlanul zajlott. Az indítást követő 5 perces emelkedés során átlépték a Mach 3-at (3700 kilométer/ óra), ekkor, 76 kilométeres magasságban az ablakokkal felszerelt űrkapszuláról, levált a gyorsítórakéta. Az automatizált rakéta ekkor elindult vissza leszállóhelyére, majd kinyitva fékszárnyait a tervezett módon leszállt. Az utasokat szállító kapszula eközben tovább repült, egészen 106 kilométeres magasságig. Így végül elérte az űrutazás határának számító Kármán-vonal feletti magasságot.

Külön érdekesség, hogy ezt a határvonalat egy magyar fizikusról, a szuperszonikus repülés atyjáról, a rakétatechnológia úttörőjéről, Kármán Tódorról nevezték el. Ő volt ugyanis az, aki kiszámolta milyen magasságban nem elegendő már a légijármű számára a felhajtó erő segítségével repülni, ekkor a fennmaradáshoz el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 kilométer/ másodperc).

A maximális magasságot elérve a kapszula körülbelül tíz percig lebegett a világűrben. Ekkor az új űrhajósok életükben először megtapasztalhatták a súlytalanság élményét. A 82 éves Wally Funk a repülés előtt úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy alig várja, hogy a zéró gravitációban bukfencezhessen. Az élő közvetítés során végül hallani is lehetett ahogy kiabálja: „Ez életem legjobb napja!” Nem csoda, hiszen a négy szerencsés űrhajós lélegzetelállító látványban részesült, ugyanis a kapszulából letekintve tisztán láthatták a Föld görbületét. Ezután Jeff Bezosék megkezdték a visszatérést a Földre, ahol kapszulájuk ejtőernyői sikeresen kinyíltak, így végül cirka 26 kilométer/ órás sebességgel, hatalmas vigyorral az arcukon landoltak a sivatagban. A kilövésről készült élő közvetítést alább nézheti vissza:

 

Habár a cégnek ez volt az első legénységgel együtt végzett kilövése, hatalmas múltra tekintenek vissza. Jeff Bezos gyermekkora óta az űr szerelmese volt, de karrierjét egy egyszerű online könyvesbolttal indította meg, ez volt a kezdeti Amazon. A kis vállalkozás végül egyre hatalmasabbra nőtt, míg végül már nem csak könyveket, hanem gyakorlatilag mindent árusítottak, a mosóportól az okosóráig. A világ egyik legnagyobb online shopjává kinőve magukat, Jeff Bezost pedig a leggazdagabb emberré téve. Ezt követően alapította meg 2000-ben a Blue Origint, nem kisebb céllal, mint más bolygók kolonizálása, és a kereskedelmi célú űrutazás megteremtése.

A köztudatba azonban csak akkor robbantak be, amikor a Nasa beválogatta őket a versenybe, hogy a már említett másik két nagy űrkutatással foglalkozó céggel egyetemben eldöntsék, melyikük fogja biztosítani a Nasa Artemis nevű holdprogramjának technikai megvalósítását. Habár a versenyt Elon Musk cége, a SpaceX nyerte, Jeff Bezosék láthatóan nem adták fel. A CEO ugyanis már beharangozta, hogy két további repülést terveznek még idén, illetve hetet a következő évben. Kijelenthető tehát, hogy a 21. század űrversenye még közel sincs eldöntve, azonban egy biztos: rendkívül izgalmas évtizedek állnak előttünk. 

(Kiemelt kép: Csoportképen Mark és Jeff Bezos, Oliver Daemen és Wally Funk, a New Shepard legénysége 2021. július 20-án. Fotó: BLue Origin / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.