Japánban evakuálási riasztás volt egy észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta miatt

Egy feltételezett interkontinentális ballisztikus rakéta áthaladt Japán fölött.

2022. november 3., 07:14

Szerző:

Észak-Korea csütörtökön folytatta fegyverkísérleteinek sorát, és legalább három rakétát lőtt ki, köztük egy feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát. A japán hatóságok első, később korrigált jelentései szerint legalább egy rakéta áthaladt az ország fölött, ezért a tokiói kabinet a France24.com összefoglalója szerint több prefektúrában evakuálási riasztást adott ki, illetve ideiglenesen leállította a vonatokat – írja a Telex.

Az északi prefektúrákban adtak ki riasztást

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített főparancsnoksága azt közölte: helyi idő szerint reggel 7:40 körül az északi főváros, Phenjan közelében lévő területről kilőttek egy feltehetően interkontinentális ballisztikus rakétát, majd egy órával később két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki, amelyek a keleti vizek felé repültek.

Bár dél-koreai tisztviselők nem közöltek azonnal pontosabb repülési részleteket, a nagyobb hatótávolságú rakétát nagy szögben lőhették ki, hogy elkerüljék az északi szomszédok területének elérését. Jaszukazu japán védelmi miniszter elmondta, hogy az egyik észak-koreai rakéta maximális magassága elérte a 2000 kilométert, és mintegy 750 kilométert repült.

A japán kormány kezdetben azt mondta, hogy legalább az egyik rakéta átrepült északi területe felett, de később felülvizsgálta értékelését, és azt mondta, hogy nem volt átrepülés. A miniszterelnök hivatala még az első jelzés nyomán figyelmeztetést adott ki az északi Mijagi, Jamagata és Niigata prefektúrák lakosainak, arra utasítva őket, hogy menjenek be a szilárd épületekbe vagy a föld alá.

A riasztások által érintett területekről nem érkezett jelentés károkról vagy sérülésekről. Az említett régiókban a rakétariasztást követően ideiglenesen felfüggesztették a gyorsvonati közlekedést, majd rövidesen újraindították.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy ATACMS lövedék kilövése. JO YONG HAK / Dél-koreai Védelmi Minisztérium / AFP)

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.