Bagatellizálta a halálbüntetést, ezért lemondott a japán igazságügyi miniszter

Lemondott pénteken az alig három hónapja beiktatott japán igazságügyi miniszter, miután azt vetették a szemére, hogy nem veszi elég komolyan feladatait.

2022. november 11., 15:44

Szerző:

Hanasi Jaszuhiro egy szerdai politikai gyűlésen azt mondta, hogy tisztsége „nem sok politikai haszonnal jár” és csak akkor kerül be a hírekbe, „ha reggel aláír egy kivégzést”. Japánban a halálos ítéleteket kötél által hajtják végre, és az elítéltek rendszerint csak néhány órával a kivégzés előtt tudják meg, mi vár rájuk. Ezt a gyakorlatot az évek során számos emberi jogi szervezet élesen bírálta.

Lemondása benyújtása után Hanasi újságírók előtt elnézést kért, amiért „elbagatellizálta a halálbüntetést, feldühítetve a közvéleményt”, a parlamentben tett beszédében pedig kijelentette: visszavonja szavait. A hírre Kisida Fumio miniszterelnök szombatra halasztotta az indulást kilencnapos ázsiai körútjára, amelynek keretében részt vesz egyebek között a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozóján és a G20-országok vezetőinek indonéziai csúcstalálkozóján is, valamint Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztet.

A kormányfő egyúttal bejelentette: Hanasi utódja a Harvard egyetemen végzett Szaito Ken lesz.

(Kiemelt képünk:Hanasi Jaszuhiro japán igazságügyi miniszter. MTI/AP/Kyodo News)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.