Egy kávé mellett megbeszélték, mi legyen Kína sorsa

Ausztrália és Japán új legjobb barátságának Kína issza meg a levét.

2022. január 6., 13:08

Szerző:

Védelmi megállapodást kötött Japán és Ausztrália csütörtökön, hogy felvegyék a harcot Kína növekvő befolyásával az indiai- és csendes-óceáni térségben.

Az MTI szerint Kisida Fumio japán miniszterelnök és Scott Morrison ausztrál kormányfő egy virtuális csúcstalálkozón egyezett meg országaik együttműködésének szorosabbra fűzéséről. A megállapodás előkészítése évekig tartott.

A Kölcsönös Hozzáférés Egyezménye, amely Japán számára első a maga nemében, lehetővé teszi az ausztrál hadsereg és a japán önvédelmi erők zökkenőmentes együttműködését védelmi és humanitárius ügyekben – hangsúlyozta Morrison.

„Japán a legközelebbi partnerünk Ázsiában, ahogy azt különleges stratégiai partnerségünk is jelzi, amely az egyetlen a maga nemében Ausztrália számára”

– jegyezte meg az ausztrál kormányfő.

„Ez két nagyszerű, a jogállamiság, az emberi jogok, a szabadkereskedelem, valamint a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség iránt elkötelezett demokrácia egyenlő partnersége”

 – fűzte hozzá az aláírási ceremónián. Morrison rámutatott: szükség van a szorosabb kapcsolatokra Japánnal ahhoz, hogy kezelni lehessen az új és még több kihívást tartogató környezetet.

A felek megegyeztek abban, hogy meg kell erősíteniük együttműködésüket a kiber-, az űr- és a gazdasági biztonság terén is. Emellett elítélték az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramot, miután Phenjan előző nap hiperszonikus rakétát tesztelt. Kisida és Morrison Kína tengeri tevékenysége miatti aggodalmának is hangot adott,

illetve bírálta az emberi jogi visszaéléseket az ujgurokkal és más kisebbségekkel szemben Hszincsiangban.

Azt is kifogásolták, hogy Peking könyörtelenül lép fel a demokráciapárti mozgalommal szemben Hongkongban. 

(Kiemelt kép: Scott Morrison és Shingo Yamagamival  Canberrában 2022. január 6-án. Fotó: AFP)

 

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.