Megkezdte a japán bíróság a Kim Dzsong Unt beperlő menekültek meghallgatását

Öt észak-koreai menekült tett panaszt Kim Dzsong Un ellen még 2018-ban.

2021. október 14., 18:22

Szerző:

Megkezdte a japán bíróság annak az öt, észak-koreai menekültnek a meghallgatását, akik 2018-ban tettek panaszt az észak-koreai vezető ellen, a hazájukban több évtizeden át ért bánásmód miatt – írta az MTI.

A felperesek, – a szigetországban élő koreaiak hazatelepítését szolgáló program károsultjai – nem számítanak Kim Dzsong Un megjelenésére, ezért elismerték, hogy keresetük szimbolikus, mindazonáltal fejenként százmillió jen (266 millió forint) kártérítésre tartanak igényt. Fukuda Kendzsi, a felperesek ügyvédje azt mondta, reméli, hogy az ügy precedensként szolgál majd a japán kormány Phenjannal folytatott tárgyalásaihoz. Észak-Korea ingyenes egészségbiztosítást, oktatást, munkát és egyéb kedvezményeket ígért, de ebből semmit nem váltott valóra. „Ha tudtuk volna az igazságot Észak-Koreáról, egyikünk sem ment volna oda” – jelentette ki az egyik felperes.

Phenjan nagyszabású visszatelepítési programjának célja a koreai háború során megfogyatkozott koreai munkaerő pótlása volt a külföldön élő diaszpórából, illetve a szomszédos Dél-Koreából. A program egészen 1984-ig működött. E program keretében mintegy 93 ezer, Japánban élő koreai vándorolt vissza Észak-Koreába a jobb élet reményében.

(kiemelt kép: Phenjan, 2021. október 11. A KCNA Észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára felszólal a sztálinista állampárt megemlékezésén.  MTI/EPA/KCNA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.