Izraeli lapok: Magyarország Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét

Magyarország lehet az első európai uniós tagállam, amely Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét. Az Egyesült Államok – még Donald Trump elnöksége alatt történt – hasonló lépése diplomáciai viharokat kavart, a lépést Németország és Nagy-Britannia is elítélte. 

2023. március 3., 11:01

Szerző:

Magyarország a jövő hónapban Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét – írja a The Times of Israel. A lap szerint ez egyértelmű gesztus Orbán Viktor részéről Bejnamin Netanjahu felé. 

A hírt az izraeli külügy is megerősítette a The Times of Israel ivrit nyelvű testvérlapjának a Zmán Jiszráélnek, hozzátéve, hogy a részleteket az Eli Cohen izraeli és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közötti tárgyalások során dolgozták ki.

A lépéssel Magyarország lesz az első olyan uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

Donald Trump még 2017-ben jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. A Trump által kihirdetett határozatot a kongresszus már 1995-ben megszavazta, de kihirdetését azóta valamennyi amerikai elnök felfüggesztette. Trump lépését még az Egyesült Államok legfontosabb szövetségesei, Franciaország, Németország, de még Nagy-Britannia is elítélte. Az EU-tagországok nagykövetei – a magyar kivételével – bojkottálták az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének tiszteletére rendezett fogadást. 

(Kiemelt képünk: Izraeli katonák a jeruzsálemi Olajfák hegyén lévő katonai temetőben az emlékezés napján, 2022. május 4-én. Izraelben az elesett katonákra és a terrorizmus áldozataira emlékeznek ezen a napon. MTI/EPA/Atef Szafadi)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.