Izraeli harckocsik előrenyomulásáról számoltak be a Gázai övezet déli részén

Szemtanúk szerint Izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buldózerek hatoltak be a Gázai övezet déli részére Hán Júnisz közelében.

2023. december 5., 09:55

Szerző:

Az izraeli haderő katonai járműveit a Gázai övezet észak-déli főútjának déli szakaszán látták, és „golyókat és harckocsi-lövedékeket lőttek ki az autókra és azokra az emberekre, akik megpróbáltak átkelni a területen” – mondta az AFP hírügynökségnek egy szemtanú, Moaz Mohammed.

Izrael novemberben már felügyelete alatt tartotta Gáza északi részét. Az egy hete tartó tűzszünet pénteki összeomlása óta gyorsan haladnak a déli területen. A Hamász egyik szövetségese a Reutersnek elmondta, hogy harcosai heves összecsapásokat vívtak izraeli katonákkal Hán Júnisztól északra és keletre.

Az izraeli tankok a határon túlról behajtottak Gázába, és elvágták a fő észak-déli útvonalat – közölték a Reuterssel helyi lakosok – idézi a Guardian beszámolóját a Telex.

(Kiemelt kép: 2023. december 3-án izraeli csapatok és katonai járművek helyezkednek el a Gázai övezet határa közelében, az Izrael és a Hamász fegyveres csoport közötti folyamatos harcok alatt. Fotó: JACK GUEZ / AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.