A CNN kiderítette: Tényleg izraeli rendőrök gyilkolták meg a palesztin újságírót Dzsenínben

Oknyomozó anyaguk nem hagy kétséget az elkövetők kiléte felől.

2022. május 25., 15:23

Szerző:

Május 11-én, aközben hogy szabályos, megkülönböztető jelzéssel, golyóálló mellényben és sisakkal tudósított, agyonlőtték Sirín Abu Aklát, az Al Dzsazíra katari hírtelevízió egyik legfontosabb munkatársát. Akla éppen Dzsenínben dolgozott amikor a halálos fejlövés érte, egy izraeli biztonsági erők által, a palesztin menekülttábor ellen végrehajtott katonai akcióról akart tudósítani.

A CNN hosszú riportja szakértők megszólaltatásával most bebizonyította, Abu Akla halálos lövése csak a helyszínen tartózkodó izraeli biztonsági erők tagjaitól származhatott.

A 444.hu a riport szemléjében kiemeli, a gyilkosság egy szemtanúja 16 perces, vágatlan videót is átadott az amerikai hírcsatornának, amely bizonyítja, hogy az izraeli kormány előzetesen megfogalmazott állításaival szemben palesztin fegyveresek nem tartózkodtak a környéken az eset idején. Összetűzésekre akkor még amúgy sem került sor, és a palesztin fegyveresek információk szerint ilyesmire nem is számítottak.

Sirín Abu Akla halála ügyében volt szerkesztősége, az Al Dzsazíra és a Palesztin Hatóság vezetői is nemzetközi, független vizsgálatot követelnek, az izraeli kormány azonban ebbe nem ment bele eddig.

(Kiemelt kép: Sirín Abu Aklára emlékező molinó a palesztinai Dzsenínban. Fotó: Rolando Schemidt / AFP)