Agyonlőttek egy tizenévest egy ciszjordániai összecsapásban

A tizenhat éves Musztafa Amer Sabahot mellkason lőtték Ciszjordánia déli részén, a Betlehemtől melletti Tuku nevű falu közelében. Az izraeli hadsereg kivizsgálja az incidenst.  

2023. április 28., 19:35

Szerző:

A tizenhat éves Musztafa Amer Sabahot mellkason lőtték Ciszjordánia déli részén, a Betlehemtől melletti Tuku nevű falu közelében. Az izraeli hadsereg kivizsgálja az incidenst. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a tizenéves az izraeli katonákkal folytatott összecsapásban kapott lövést, majd egy betlehemi kórházban belehalt sérülésébe. Az Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban az év eleje óta 19 ember vesztette életét, és többen súlyosan megsebesültek. Idén már csaknem száz palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet–Jeruzsálembe támadások vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan közülük civilek voltak, s többek halálának körülményeit vizsgálják.

2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet. Izrael azt állítja, hogy az áldozatok többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

(Kiemelt képünkön egy palesztin tüntető viszonozza az izraeli katonák által kilőtt könnygázpalackot a zsidó telepek elleni heti tüntetést követő összecsapások során a ciszjordániai Rámalláh városának közelében. Fotó: XINHUA / NOTIMEX / Notimex via AFP)