Izrael: nem akarunk civileket célba venni

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, az evakuálás egy „humanitárius lépés", így akarják minimalizálni a polgári áldozatokat.

2023. október 13., 10:47

Szerző:

Észak-Gáza evakuálási parancsával kapcsolatban adott ki közlemény az izraeli hadsereg, szóvivűjük, Jonathan Conricus elmondta, az evakuálás időbe telik, és nem is lesz könnyű folyamat, de ez abból a „belátásból fakadt, hogy itt civilek vannak, akik nem az ellenségeink" – idézi a HVG. Ezügyben Izrael kapcsolatban áll az ENSZ-szel – tette hozzá.

Korábban Rishi Sunak brit miniszterelnök felszólította Izraelt, hogy védje meg a „hétköznapi palesztinokat", Conricus közleményére ezután került sor. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője leszögezte, hogy Sunak megerősítette izraeli kollégájának, hogy London „vállvetve áll Izrael mellett a terrorizmus elleni küzdelemben", és nem szabad megengedni, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet további atrocitásokat kövessen el az izraeli nép ellen.

Human Rights Watch: Izrael fehér foszfort használt Gázában és Libanonban

A szervezet állítása szerint az október 10-ei és 11-ei felvételek alapján Izrael tüzérségi fehér foszfort vetett be két helyszínen is – számol be a Guardian. A fegyver érintkezéskor termikusan és kémiailag is éget, használata sérti a nemzetközi humanitárius jog tilalmát.

A Hamász terroristái szombaton betörve az állam déli részén váratlan támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1300 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek és 150 túszt tartanak fogva. Azóta a halálos áldozatok száma 1500 ezer fölé kúszott, és több mint 6000 a sérültek a száma.

(Kiemelt képünkön füst gomolyog a gázai övezetben 2022. augusztus 6-án végrehajtott izraeli légicsapás után.  Fotó: Mahmud Hams/AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.