Izrael légicsapást mért Szíriára

Izrael vasárnap kora reggel légicsapást mért a közép-szíriai Homsz városhoz közeli területekre a szíriai hadsereg közleménye szerint.

2023. július 2., 12:57

Szerző:

Az akció anyagi károkat okozott, de nem járt áldozatokkal. A szíriai állami média által idézett közlemény szerint az izraeli légierő libanoni légtérből indította szíriai területre a rakétákat, amelyeknek egy részét a szíriai légvédelem lelőtte.

Az izraeli hadsereg közleménye alapján egy szíriai légvédelmi rakéta izraeli terület felett robbant fel, de kárt nem okozott. Az izraeli rendőrség szerint a rakéta maradványai a dél-izraeli Rahat városnál értek földet. Izraeli repülőgépek válaszul csapást mértek a rakétát indító légvédelmi ütegre, valamint „más célpontokra” is, melyeket a közlemény nem részletezett. Az izraeli hatóságok nem kommentálták a Homsz ellen intézett légicsapást sem.

Izrael az elmúlt években több száz csapást mért Szíria kormányellenőrzés alatt álló területeire az állítólagos iráni jelenlét miatt. A legutóbbi ilyen légicsapás június 14-én volt a főváros, Damaszkusz közelében, amelynek következtében egy katona megsebesült.

Izrael az elmúlt években számos alkalommal intézett támadást a damaszkuszi nemzetközi repülőtér és az észak-szíriai Aleppó városa ellen is.

(Kiemelt képünk illusztráció: Középen a MIM-104 Patriot rakétavédelmi rendszer egy gyakorlaton izraeli Hatzor légibázison 2016. február 25-én. Fotó: GIL COHEN-MAGEN / AFP)