Izrael fontolóra veszi a tűzszünetet

Általános tűzszünet nem lesz, de humanitárius okokból fontolóra vesszük a harcok rövid ideig tartó szüneteltetését – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök. 

2023. november 7., 12:01

Szerző:

Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, Izrael fontolóra veszi a „kis taktikai szüneteket” a Gázai övezetben folytatott harcokban, hogy a túszokat eltávozzák vagy a segélyek átjussanak, de a nemzetközi nyomás ellenére ismét visszautasította a tűzszünetre vonatkozó felhívásokat. Az izraeli hadsereg az enklávé északi részén található, sűrűn lakott Gáza városát bekerítette, ahol a Hamász iszlamista csoport székhelye található, és azt közölte, hogy elfoglalt egy militáns csoportot, és meg akarta támadni a földalatti alagutak háborújában rejtőzködő harcosokat – írja a Reuters. Az izraeli miniszterelnök szerint „az általános tűzszünet hátráltatná országa háborús erőfeszítéseit” ugyanakkor „kis taktikai szünetek” lehetségesek – írja a Népszava. „Egy óra ide, egy óra oda, volt már ilyen, ellenőrzött körülmények között, hogy bejöhessenek a segélyek, illetve távozhassanak a Gázában fogvatartott túszok” – tette hozzá a kormányfő.

Benjamin Netanjahuval minderről azzal a Joe Biden amerikai elnökkel is tárgyalt telefonon, aki a Fehér Ház tájékoztatása szerint a támogatásáról biztosította Izraelt, de ismételten felhívta a figyelmet a civilek védelmére . A teljes tűzszünetet az Egyesült Államok is ellenzi, mert biztosak abban, hogy a Hamász terrorszervezet kihasználná azt fegyveresei átcsoportosítására. Az izraeli miniszterelnök a jövőre nézve, egyelőre még nem teljesen világosan, egyfajta védelmi státuszt képzel el a harcok befejezése után Gázában: „Amikor a konfliktus véget ér, Izrael határozatlan ideig általános biztonsági felelősséget fog viselni, mert láttuk, mi történik akkor, ha nincs ilyen”.

Nem sokkal korábban egyébként Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szólította fel sürgős tűzszünetre a feleket, arra figyelmeztetve, hogy Gáza „gyermekek temetőjévé” válik. „Az izraeli védelmi erők szárazföldi műveletei és a folyamatos bombázások sújtják a civileket, kórházakat, menekülttáborokat, mecseteket, templomokat és ENSZ-létesítményeket – beleértve a menedékhelyeket is. Senki sincs biztonságban” – fogalmazott Guterres újságíróknak. A főtitkár ugyanakkor elismerte azt is, hogy a Hamász terroristái civileket használnak emberi pajzsként, és továbbra is válogatás nélkül lövik rakétáikat Izrael felé.

Ahogy arról írtunk a legfrissebb értesülés szerint az izraeli hadsereg (IDF) csapatai elfoglalták és átvették az irányítást a Hamász egyik erődje felett a Gázai övezet északi részén, az ingatlanban páncéltörő rakétákat, hordozórakétákat, fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak. Arról is érkeztek jelentések, hogy az izraeli haditengerészet több csapást mért a Hamász „technológiai eszközöket tartalmazó állásaira”, s az egyik ilyen, egy fegyverraktár a gázai al-Kudsz kórház közelében volt. Az esetleges áldozatokról még nem adtak hírt, de megjegyezték, hogy a légicsapás „jelentős másodlagos robbanásokhoz” vezetett.

(Kiemelt képünkön: Füst gomolyog az izraeli bombázás után Rafahban, a Gázai övezet déli részén 2023. november 7-én, az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti folyamatos harcok közepette. Fotó: MONDTA KHATIB / AFP)