Izrael és Palesztina mellett is tüntettek vasárnap Prágában

Mintegy 200-250 személy tüntetett vasárnap délután Prágában, a Vencel téren a palesztinok mellett, míg a helyszíni ellentüntetésen, Izrael melletti mintegy kéttucatnyian vettek részt – jelentette a CTK hírügynökség.

2023. október 15., 18:49

Szerző:

Az Izraelt támogató csoportban megjelent Jana Černochová cseh védelmi miniszter is.


A palesztinok melletti tüntetést a Kezdeményezés az igazságos békéért a Közel-Kelten elnevezésű civil csoportosulás szervezte, amely sajtóközleményében azt írta: megmozdulásuk célja fejet hajtani a legutóbbi közel-keleti események minden palesztin és izraeli áldozata előtt. A palesztinok kollektív megbüntetése a Gázai övezetben nem oldja meg az évtizedek óta húzódó konfliktust, a túszok azonnali szabadon bocsátására és tárgyalásokra van szükség.


„Követeljük, hogy azonnal szűnjön meg a Gázai övezet bombázása és a cseh állam ne támogassa Izrael ellentámadásait, amely újabb ezrek halálát és az ország pusztulását fogja eredményezni” – áll a közleményben.


„Izrael honvédő háborút folytat, amelybe a Hamász nevű radikális palesztin szervezet kényszerítette bele a lakosság példátlan lemészárlásával” – magyarázta az izraeli zászlóba burkolózott Jana Černochová  újságíróknak miért vesz részt az ellentüntetésen. Szerinte a jog ezúttal egyértelműen Izrael oldalán van, de „mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani”.


A rendőrség a két csoportot elszigetelte egymástól, a kora esti órákig incidens nélkül zajlott a rendezvény.


A cseh kormány a Hamász támadásai után azonnal szigorította az országban lévő zsidó emlékhelyek őrzését.

(KIemelt képünk illusztráció: Tüntetők Izrael zászlajával és Izraelt támogató plakátokkal vonulnak 2023. október 9-én Prágában, miután a Hamász fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen. Fotó: Michal Cizek / AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.