Izrael és a Hamász is hajlik a tűzszünetet meghosszabbítására

Izrael és a Hamász is kész folytatni a tűzszünetet, ha további túszok és fogva tartott palesztinok szabadulthatnak ki és humanitárius segély érkezik az övezetbe – jelentette a helyi média hétfőn.

2023. november 27., 08:01

Szerző:

„Üdvözlendő lenne, hogy minden további napon további tíz elhurcolt szabadon bocsátható” – fogalmazott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este az izraeli túszok harmadik csoportjának visszatérése után. „Visszahoztuk az elraboltak újabb csoportját - gyerekeket és nőket, és szívünk mélyéig meghatódunk, az egész nemzet, amikor látjuk a családok újraegyesítését” – mondta a kormányfő.


Ugyanakkor Netanjahu a háború folytatásának fontosságáról is beszélt Joe Biden amerikai elnökkel folytatott vasárnap esti telefonbeszélgetésén. „Elmondtam neki, hogy az egyezmény után minden erőnkkel visszatérünk, hogy megvalósítsuk céljainkat: a Hamász felszámolását, – annak biztosítására, hogy Gáza ne térjen vissza eredeti állapotába – és természetesen az összes túsz szabadon bocsátását” – tudatta a kormányfő.
A Fehér Ház beszámolója szerint beszélgetésük során Biden amerikai elnök és Netanjahu egyetértett abban, hogy „a munka még nem fejeződött be, és folytatják a munkát az összes elrabolt kiszabadításáért”.


Emellett Washingtonban elmondták, hogy „a két vezető tárgyalt az ellenségeskedések beszüntetéséről és a Gázai övezetben szükséges humanitárius segélyek növeléséről is. Netanjahu köszönetet mondott az elnöknek fáradhatatlan erőfeszítéseiért a közvetítésben és a megállapodás teljes körű végrehajtásában.”


Izrael vasárnap este megkapta az egyezmény jelenlegi állás szerint utolsó, negyedik napján, hétfőn kiszabaduló tizenegy túsz névsorát, és a hatóságok értesítették az elraboltak családtagjait arról, hogy rajta vannak-e a listán.


Még közel 180 izraeli túsz van a Hamász fogságában, köztük gyermekek, nők, idősek a Gázai övezet melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők is, akiket egy zenei fesztiválról hurcoltak el október 7-én, vagy katonaként szolgálta az övezet melletti, a terrortámadás idején elfoglalt laktanyákban.


A Gázai övezetet uraló Hamász eddig 39 elhurcolt Izraelit engedett szabadon az ideiglenes tűzszünet első három napján. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, s cserébe a Hamász elenged összese ötven túszt,, nőket és gyermekeket.


Az egyezmény meghosszabbítása esetén minden újabb tűzszüneti napért tíz izraeli túszt engednek el, cserébe harminc palesztinért és humanitárius segélyekért. A Hamász bejelentette szándékát a fegyverszünet meghosszabbítására, és a felek egyiptomi és katari közvetítéssel tárgyalnak az folytatásról. (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.