Megállapodtak: péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet, délután négykor a túszcsere

Helyi idő szerint péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet a Gázai övezetben, és délután 4-kor adják át az első izraeli túszokat – közölte a katari külügyminisztérium szóvivője csütörtökön izraeli médiajelentések szerint.

 

2023. november 23., 16:54

Szerző:

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet pénteken 13 olyan túszát fogja szabadon engedni, akit fegyveresei az október 7-i terrortámadásban Izraelből elhurcoltak. A katari közvetítéssel megszületett megállapodás szerint négy nap alatt összesen ötven izraeli – gyerekek és anyák – térhet haza.

Az első napon szabadulók névsorát a 13-as kereskedelmi tv jelentése szerint már átadták Izraelnek, és az eljutott a miniszterelnöki hivatalhoz.

A katari külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Dohában a megállapodás céljának tekintik a végleges fegyverszünet elérését is. „A tűzszünet napjain további túszokat engednek szabadon, de átszállításukról biztonsági okokból nem adunk meg részleteket” – közölte a szóvivő.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette a katari külügyminisztérium szóvivőjének szavait, és bejelentette, hogy a tűzszünet péntek reggel 7 órától – közép-európai idő szerint 6 órától – négy napon át fog tartani. „50 cionista foglyot fogunk szabadon engedni a négy nap alatt, nőket és 19 év alattiakat” – közölték.

A megállapodás szerint minden izraeli túsz fejében három palesztint, nőket és 19 év alattiakat engednek szabadon az izraeli börtönökből. Naponta kétszáz segélyszállító és egészségügyi teherautó lép majd be a Gázai övezetbe, köztük négy üzemanyag-szállító.

A tűzszünet idején Izrael nem folytathat megfigyelő tevékenységet légi eszközökkel az övezet déli részén, és naponta hat órán át az északi részen sem. A tárgyalásokon részt vevő egyik tisztségviselő azt mondta a Háárec című újságnak, hogy a fő nehézség a szabadon bocsátandók listájának összeállítása volt.

A megállapodásnak eredetileg csütörtök reggel kellett volna életbe lépnie, de szerda késő este hirtelen elhalasztották, és az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke, Cahi Hanegbi közölte, hogy a túszok szabadon bocsátását péntek előtt nem kezdik meg.

(Kiemelt kép: egy iraki lány gyertyát tart a palesztin népet támogató tüntetésen Bagdad központjában, a Tahrír téren 2023. november 22-én. Fotó: AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.