Menedékkérők és rendőrök csaptak össze Tel-Avivban

Az izraeli, tel-avivi eritreai nagykövetség előtt csaptak össze a helyi rendőrséggel Eritrából menedékjogot kérők szombaton.

2023. szeptember 2., 16:04

Szerző:

Több száz eritreai menedékkérő tüntető csapott össze az izraeli rendőrséggel az eritreai nagykövetség előtt szombaton Tel-Avivban, az összetűzésben legalább 30 ember megsérült.

A tüntetők egy eritreai nagykövetség által szervezett esemény ellen tiltakoztak.

Az izraeli rendőrség közlése szerint az összecsapásban 27 rendőr sérült meg, és a rendőrök legalább három tüntetőre rálőttek, mert „veszélyben forgott az életük”.

A Háárec című izraeli lap úgy értesült a mentőszolgálattól, hogy 30 demonstráló és 11 rendőr sérült meg. Több embert lőtt sebek miatt láttak el.

Az izraeli rendőrök rohamfelszerelésben és lovakon próbálták megfékezni a tüntetőket, akik a barikádokon áttörve a járda darabjaival és kövekkel dobálták őket.

Eritrea most ünnepli függetlensége 30. évfordulóját. Az Európában és Észak-Amerikában élő diaszpóra is számos ünnepséget szervezett. Az eritreai kormány azonban a kormányellenes felvonulókat, akik az ünnepségek ellen tiltakoztak, „menedékkérő söpredéknek” nevezte.

Izraelben a 30 ezer afrikai menedékkérő többsége eritreai, akik elmondásuk szerint "Afrika Észak-Koreájából" menekültek el, ahol veszélyben forgott az életük.

(Kiemelt kép: Izraelben élő eritreaiak csaptak össze a rendőrséggel Tel Avivban 2023. szeptember 2-án, miután tiltakozást szerveztek az eritreai nagykövetség függetlenség-napi programja ellen. A menedékkérők szerint Eritrea kormánya diktatórikus, zsarnoki uralmat épített ki és nyomort teremtett hazájukban. Fotó: Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)