Izrael engedélyezte az ENSZ-segélyszervezet teherautóinak megtankolását

Izrael engedélyezte teherautók megtankolását az egyiptomi határátkelőnél, Rafahnál, és ezzel üzemanyag bejuttatását a Gázai övezetbe – jelentette a helyi média kedden.

2023. november 15., 15:26

Szerző:

Izrael a háború kezdete óta először engedélyezte az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) teherautóinak üzemanyag beszállítását a Gázai övezetbe, teljesítve az Egyesült Államok kérését.

„A rafahi átkelőnél teletankolják az onnan a Gázai övezet déli részébe humanitárius felszerelést szállító ENSZ teherautókat az amerikai kormány kérésére. Ezt a lépést egyeztették az ügyben illetékes biztonsági tisztviselőkkel”

– közölte az izraeli kormányzati tevékenységek koordinátora a palesztin területeken. 

Korábban az UNWRA szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben két napon belül elfogy az üzemanyag-tartaléka. A szervezet olyan létfontosságú rendszerek működtetésére használja az üzemanyagot, mint a tengervíz-sótalanító, a szennyvíztisztító telepek, valamint a Gázai övezet déli részén fekvő kórházak. 

Kedden az izraeli erők rajtaütöttek egy Hamász-kiképzőbázison a Gázai övezet északi részén, ahol alagutak lejáratait, több tucat fegyvert, hírszerzési anyagokat és különféle fegyvereket, köztük rakétákat és páncéltörő rakétákat találtak. 

Jordánia külügyminisztériuma elítélte az izraeli katonai erők behatolását a Sífa kórházba, mert ezzel szerintük megsértették a nemzetközi jogot és a polgári lakosság háborús védelméről szóló genfi egyezményt. Ammán Izraelt tartja felelősnek a civilek és a kórház egészségügyi személyzete és a betegek biztonságáért. 

Az izraeli hadsereg jelentése szerint kedden két, egy huszonhat és egy huszonhét éves katona elesett, négy katona pedig súlyosan megsebesült a Gázai övezet északi részén a harcokban. 

Kelet-Jeruzsálemben a biztonságiak szerda reggel lerombolták a 21 éves Kairi Alkam nevű terroristának a lakóházát, aki januárban hét embert lőtt agyon a város Neve Jakóv nevű negyedében egy zsinagógánál. A merénylőt a rendőrök menekülés közben megölték a támadás éjszakáján. Ez volt 2011 óta a legvéresebb merénylet Izraelben, egészen október 7-ig.

(Kiemelt képünk: Humanitárius segélyszállítmányokkal megrakott teherautók a rafahi átkelőnél, amelyeket a Gázai övezetbe szállítanak az egyiptomi Rafahból 2023. október 17-én. Fotó: Stringer / Anadolu / AFP)