Békeaktivista holttestét azonosították Gázában, a Hamász terroristái végezhették ki otthonában

Vivian Silver kanadai-izraeli békeaktivista maradványait otthonában, a Beri kibucban találták meg. A Beri kibuc az egyik legsúlyosabb támadást szenvedte el október 7-én, amikor a Hamász megtámadta Izraelt. 

2023. november 14., 12:11

Szerző:

Október 7-én a Beri kibuc az egyik legsúlyosabb Hamász támadást szenvedte el. A közösség több mint 80 tagját lemészárolták. Vivian Silver kanadai-izraeli békeaktivista maradványait is a Beri kibucban találták meg, otthonában. Eddig két fia azt hitte, hogy őt is túszul ejtették. A békeaktivista telefonját Gázában geolokalizálták, holttestét csak most – öt héttel később – azonosították. 

Silver 1974-ben költözött Winnipegből Izraelbe, és hosszú ideig tagja volt a Women Wage Peace és más, a térség békéjéért kampányoló szervezeteknek. Elkötelezett volt a palesztinokkal szembeni izraeli bánásmód elítélésében, harcolt a Gázai övezet 2007 óta tartó blokádja ellen, és gázai gyerekeket vett fel a határon, hogy izraeli kórházakba vigye őket – írja a 444..

 Vivian Silver a  szekrényben rejtőzött el a terroristák érkezésekor. Fia, Yonatan Ziegen a Channel 4-nek mesélte el, hogy az első percekben még telefonon beszéltek, aztán inkább letették, nehogy meghallják őt. Ezután szöveges üzenetre váltottak, Vivian egy idő után azt írta: bent vannak a házban. A legutolsó üzenetben elbúcsúztak, és azt írták egymásnak, hogy „veled vagyok”.

(Kiemelt képünk gyász illusztráció. Fotó: Gyulai Bence/168.hu)