Izmosodik az orosz gazdaság

Az orosz GDP 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben.

2023. szeptember 11., 00:51

Szerző:

Nőtt az orosz GDP a második negyedévben az első negyedévi csökkenés után. Az orosz statisztikai hivatal felülvizsgált, de még nem végleges adata szerint a hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent. A június végével zárult három hónapban a feldolgozóiparban 10,6 százalékkal, az építőiparban 11,7 százalékkal nőtt a hozzáadott érték, a kiskereskedelemi forgalom 9 százalékkal, a nagykereskedelmi 12,5 százalékkal, a mezőgazdasági termelés 4 százalékkal, a bányászaté 0,7 százalékkal nőtt. Az idei első negyedévhez képest a GDP 8,6 százalékkal nőtt.

Orosz szakértők az idei évre 2,3 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. A jegybank júliusban 0,5-2,0 százalékról 1,5-2,5 százalékra emelte az idei orosz gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A gazdaságfejlesztési minisztérium legutóbbi, áprilisban ismertetett előrejelzése szerint az idén 1,2 százalékkal bővül a gazdaság, de azóta az orosz államfő, a kormányfő és a gazdaságfejlesztési minisztérium vezetője is arról beszélt, hogy a növekedés meghaladhatja a 2 százalékot. A gazdaságfejlesztési minisztérium várhatóan szeptemberben frissíti előrejelzését.

(Kiemelt képünkön: Emberek sétálnak az orosz VTB bank egyik fiókjában Moszkvában 2023. április 5-én. Oroszország második legnagyobb bankja, a VTB 2022-ben hatalmas, 7,7 milliárd dolláros veszteséget jelentett, miután keményen sújtották a nyugati szankciók Moszkva ukrajnai offenzívája miatt. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)