Itt a világ leghosszabb függőhídja!

A portugál Arouca város közelében lévő, 516 méter hosszú, Arouca 516 névre keresztelt gyalogos függőhíd az Aguieiras vízesést és a Paiva-szurdokot köti össze.

2021. április 29., 21:03

Szerző:

A függőhíd az extrémsportolási lehetőségeiről ismert Arouca Geopark legújabb látványossága. Egyelőre csak a helyiek látogathatják, de hétfőtől bárki foglalhat már jegyet a hídra.

A  tibeti stílusú függőhidat két V-alakú toronyból induló vaskábelek tartják. A Paiva folyó 176 méterrel a híd 90 centiméter széles, nyitott fémrácsa alatt folyik. A korlátot merev hálószerkezet alkotja, a padlózat 127 darab négyméteres modulból áll.

A hidat az Itecons portugál stúdió tervezte, megépítése 2,3 millió euróba, azaz 900 millió forintba került. Három évig építették, 2020 júliusában készült el a híd.

Az Arouca 516 a világ leghosszabb gyalogos függőhídja címet a 2017-ben átadott svájci Charles Kuonen függőhídtól hódította el, amely 494 méter hosszú.

 (Kiemelt képünk: Wikimedia Commons)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.