Itt a tél, a covid még mindig él – így zár sok térség

Ukrajnában december 9-től minden köztisztviselőt és szociális munkást elbocsátanak, aki nincs beoltva.

2021. december 1., 15:42

Szerző:

A Covid-os megbetegedések ismét ellepték Európát, egyes országok további korlátozásokat, vagy épp a régiek bevezetését léptetik érvénybe, míg mások lezárnak teljesen. Az omikron szupermutáns megjelenésével még nagyobb pánik lett úrrá, egyelőre a tudósok is csak latolgatni tudják, hogy milyen veszélyekkel járhat az új variáns. Az Euronews összegzése alapján ismertetjük néhány európai ország legfrissebb helyzetét. 

Ausztria

Az osztrák zárlatot hivatalosan december 11-ig meghosszabbították, mivel az intézkedések a jelek szerint segítenek csökkenteni a koronavírusfertőzések eget rengető arányát. Az alapvető fontosságú üzleteknek azonban — amelyek este 9 óráig tarthattak nyitva — csütörtöktől (december 2.) este 7 óráig be kell zárniuk. Ausztria hétfőn rendelte el a zárlatot, és ezzel az első uniós ország lett, amely a COVID-19 újbóli megjelenése miatt ilyen intézkedést hozott.

Alexander Schallenberg konzervatív kancellár azt is közölte, hogy a védőoltás február 1-jétől kötelezővé válik.

Az osztrák hatóságok november 17-én közölték, hogy az utazóknak az országba való belépéskor negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk. Korábban gyorstesztek eredményei is elegek voltak.

Portugália

Portugália szerdán ismét szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezetett be, hogy megfékezze a fertőzések újabb megugrását. Ismét kötelezővé tették az arcmaszkok használatát, és az ország megszigorította a határok ellenőrzését is. Az éttermekbe, mozikba és szállodákba való belépéshez a COVID-19 elleni oltást vagy gyógyulást igazoló digitális bizonyítványt kell felmutatni. Portugáliában magas az átoltottsági arány, a lakosság mintegy 86%-a teljesen be van oltva a vírus ellen.

Németország

A legfelsőbb német bíróság helybenhagyta a kormány által a COVID-19 fertőzések rekordmagas szintjének leküzdésére hozott intézkedéseket. A szövetségi alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy a kijárási tilalom és az iskolák bezárása összhangban van az ország alkotmányával. Németország legutóbb 67 000 új megbetegedést és 446 halálesetet jelentett.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban a tudósok azt tanácsolták, hogy az Omikron változat elterjedését követően minden felnőtt vegye fel a harmadik oltást. Az új variáns világszerte aggodalomra ad okot a benne található mutációk nagy száma miatt, ami a tudósok figyelmeztetése szerint nemcsak az átvihetőségre, hanem a vakcina hatékonyságára is hatással lehet. Wei Shen Lim, a brit kormány oltásokkal foglalkozó albizottságának elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy mostantól minden 18-34 év közötti felnőttet be kell vonni az emlékeztető programba.

Belgium

Belgium a COVID-19-es megbetegedések visszaszorítása érdekében bezáratta az éjszakai szórakozóhelyeket, és mindenkinek otthonról kell dolgoznia. A kormány pénteken (november 26-án) új intézkedéseket hozott, többek között a bárok és éttermek csak 23 óráig lehetnek nyitva. A zárt térben tartott rendezvényeket le kell mondani, az esküvőkön és temetéseken kívül a más zártkörű összejövetelek is tilosak. Alexander De Croo miniszterelnök csütörtökön (november 25.) közölte, hogy országában a koronavírusos megbetegedések és kórházi kezelések száma a vártnál sokkal nagyobb mértékben emelkedett, miután a múlt héten ismét szigorúbb járványügyi szabályokat léptettek életbe.

„Az emelkedés meghaladta a szakértők által a múlt héten felvázolt legpesszimistább görbéket”

– mondta egy nyilatkozatában.

Hollandia

A hétvégén újabb korlátozások léptek életbe, többek között 17:00 és 05:00 óra között bezártak minden nem létfontosságú üzletet, beleértve a bárokat és éttermeket is. A vendéglátó és kulturális helyszíneken biztosítaniuk kell, hogy az emberek 1,5 méteres távolságra üljenek egymástól, ami „azt jelenti, hogy kevesebb embert lehet beengedni ezekre a helyekre” – közölte a kormány. A profi sportesemények folytatódhatnak, de nézők nélkül.

Cseh Köztársaság

Pénteken (november 26-án) 30 napos rendkívüli állapot lépett életbe, mivel a Cseh Köztársaságban rekordmagas koronavírusos fertőzöttet regisztráltak. A kormány COVID-ellenes intézkedéseinek részeként országszerte betiltják az összes karácsonyi vásárt, és az emberek nem fogyaszthatnak alkoholt nyilvános helyeken – közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter. A bároknak, éttermeknek, éjszakai kluboknak, diszkóknak és kaszinóknak este 10 órakor be kell zárniuk. A kulturális és sportrendezvényeken legfeljebb 1000 fő vehet részt, akik be vannak oltva, vagy már átestek a betegségen. 

Szlovákia

Szlovákia 90 napos szükségállapotot és kéthetes zárlatot hirdetett ki, miután a COVID-19 megbetegedések száma megugrott, és az ország hétnapos átlaga meghaladta a 10 000-et. A közép-európai országban jelenleg a világon a leggyorsabban emelkedik a fertőzések száma, és az intézkedések, amelyek magukban foglalják az összes nem alapvető fontosságú üzlet, valamint a bárok és éttermek bezárását, a küszködő egészségügyi rendszert hivatottak segíteni.

Az 5,5 milliós lakosságnak mindössze 45,3%-a van teljesen beoltva.

Ukrajna

December 9-től elbocsátják a nem beoltott köztisztviselőket és szociális munkásokat

– közölte a kormány. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 16-án jelentette be, hogy azok, akik két oltást kapnak a vakcinából, 1000 hrivnya, azaz mintegy 33 euró összegű fizetést kapnak, ezzel próbálva enyhíteni az oltási vonakodást. A statisztikák arról, hogy hányan kapták meg mindkét adagot, nagyon eltérőek, a jelentések szerint ez az arány 20 és 28 százalék között mozog.

Horvátország

Zágrábban a hétvégén tüntetők gyűltek össze a COVID-korlátozások szigorítása miatt, miután a kormány bejelentette, hogy kötelező COVID-igazolványt kíván bevezetni a kormányzati és közalkalmazottak, köztük az iskolai tanárok számára. A mintegy négymillió lakosú országban az egyik legalacsonyabb az oltottsági arány az Európai Unióban: a lakosság mindössze 53 százaléka kapott legalább egy oltást, és a 3,3 millió felnőttnek csak 57 százaléka van teljesen beoltva.

Bulgária

A megbetegedések száma az októberi nagymértékű megugrást követően kezd csökkenni Bulgáriában, de az átoltottsági arány még mindig igen alacsony, a lakosság mindössze egynegyede. Szerdán (december 1-jén) 2681 új megbetegedést és 128 halálesetet jelentettek. Az országban 6470 embert kezelnek kórházban COVID-19 vírussal, 717-en pedig intenzív osztályon fekszenek.

Románia

Bulgáriához hasonlóan Romániában is halálos megbetegedési hullámot tapasztaltak októberben, de a hónap eleje óta mostanra jelentősen csökkentek az esetek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.