Itt a brit kémek pénteki jelentése: kolerajárványra figyelmeztetnek

A brit védelmi minisztérium közzétette az ukrajnai háborúról szóló legfrissebb napi frissítését. A jelentés szerint Oroszország nem képes biztosítani az alapvető közszolgáltatásokat az általa megszállt országrészekben, és „jelentős kolerajárványra” figyelmeztetett

2022. június 10., 10:38

Szerző:

„A harcok folytatódnak Szeverodonyenck  környékén” – áll a jelentésben. Oroszország ismét ellenőrzése alatt tartja a város nagy részét, de erői kevés előrelépést értek el a tágabb terület északról és délről történő bekerítésére tett kísérleteik során.

Oroszország küzd azért, hogy az oroszok által megszállt területeken alapvető közszolgáltatásokat nyújtson a lakosságnak.

A biztonságos ivóvízhez való hozzáférés néhol akadozik, 

míg a telefon- és internet szolgáltatásban továbbra is jelentős fennakadások vannak.

Herszonban valószínűleg kritikus gyógyszerhiány van, Mariupolban pedig komoly kolerajárvány kitörésének a veszélye fenyeget. Május óta több elszigetelt kolerás esetet jelentettek. A jelentés emlékeztet, hogy Ukrajnában 1995-ben tört ki a nagy kolerajárvány, és azóta is kisebb járványok figyelhetőek meg, különösen az Azovi-tenger partvidékén - amelyhez Mariupol is tartozik. Mariupolban az egészségügyi szolgáltatások valószínűleg már most is az összeomlás szélén állnak: egy nagyobb kolerajárvány Mariupolban tovább súlyosbítja ezt a helyzetet.

(Kiemelt képünk: Kiemelt képünk: Mariupol, 2022. május 18. Helyi lakosok várnak a buszmegállóban az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt álló dékelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 17-én. Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)