Itt a brit kémek keddi jelentése az orosz-ukrán háború állásáról

Oroszország szokatlanul intenzív csapáshullámokat indított nagy hatótávolságú rakétákkal.

2022. június 28., 12:28

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közzétette szokásos jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, mindezt hírszerzési forrásaira hivatkozva. Oroszország az elmúlt napokban szokatlanul intenzív csapáshullámokat indított Ukrajnában, olyan fegyvereket használva, amelyeket stratégiai fontosságú célpontok ellen terveztek – közölte a brit védelmi minisztérium (MoD).

Legfrissebb hírszerzési jelentésében a MoD azt írta, hogy az ukrán erők tovább erősítik állásaikat a magasabb területeken, az ostromlott Liszicsanszk városában - a donbászi Luhanszk régió utolsó nagyobb városában, amely a sikeres orosz előrenyomulást ellenére még mindig Kijev ellenőrzése alatt áll.

Június 24-26. között azonban Oroszország nagy hatótávolságú rakétákkal erőszakos támadások sorozatát indította országszerte. „Ezek a fegyverek nagy valószínűséggel a szovjet korabeli AS-4 KITCHEN és a modernebb AS-23a KODIAK rakétákat tartalmazták, amelyeket mind a fehérorosz, mind az orosz légtérből lőttek ki” – jelentette a védelmi minisztérium.

„Ezeket a fegyvereket stratégiai fontosságú célpontok megsemmisítésére tervezték, de Oroszország továbbra is nagy számban alkalmazza őket taktikai előnyszerzés céljából”

– tették hozzá. Ennek ellenére a minisztérium szerint az orosz fegyveres erők egyre inkább motiválatlanok, elfogadják a csökkent harci hatékonyság szintjét.

(Kiemelt képünk: A Luhanszki Népköztársaság T-80-as harckocsija. Fotó: Szputnyik/Afp)

 

Tegnap 21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Tegnap 20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

Tegnap 20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Tegnap 19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.