Továbbra is sikeres az ukrán ellentámadás

Szerdán orosz és ukrán sikerekről is érkeztek hírek, amelyek szerint Luhanszkban és Herszonban az ukránok taroltak, Harkivban és Donyeckben és szintén Luhanszkban pedig az oroszok. 

2022. október 6., 12:09

Szerző:

A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) jelentése szerint szerdán Ukrajna észak-harkivi ellentámadása egy hónapnyi sikeres hadművelet után sem tetőzött, és most a Luhanszk nyugati területein nyomulnak előre.

Az ukránok elfoglalták Hrekivkát és Makiivkát nyugat Luhanszkban. Luhanszk kormányzója, Szerhij Haidai jelentése szerint az ukrán erők meg nem nevezett falvakat kezdtek el felszabadítani a régióban.

 

Az oroszok nem tudták megtartani az Oszkil és Sziverszkij Donyec folyó partjait, amelyeket természetes határként akartak használni arra, hogy megakadályozzák az ukránokat abban, hogy behatoljanak az orosz megszállás alatt lévő területek sebezhető részeibe. Nyugat-Luhanszkban a terep viszonyai az urkán hadsereg gyors manővereinek kedvez.

A független forrásoktól nem érkezett megerősítés azzal kapcsolatban, hogy az orosz hadsereg jelentősen megerősítette volna nyugat-luhanszki régiót – írja az ISW.

Ukrajna déli és északi fronton folyamatban lévő offenzívája valószínűleg arra kényszeríti a Kreml-t, hogy egy terület védelmére fókuszáljon a másik kárára, potenciálisan növelve az ukrán siker valószínűségét mindkettőben.

 

Civil sírok és orosz holttestek

A Hromadszke hírportál beszámolója szerint a nemrég orosz megszállás alól felszabadított Donyeck megyei Liman városban több mint ötven sírt találtak civilek holtesteivel. Nem azonosítottak mindenkit, akit eltemettek, több síron szám van az elhunyt neve helyett. A hírportál hozzátette, hogy számos halott orosz katona holttestét hagyták hátra temetetlenül a városban. Az utcákon heverő tetemekről és a sírokról fotókat is közzétettek.

Az oroszok ezzel szemben az MTI által lehozott, Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője által kiadott jelentés szerint a luhanszki, harkivi és donyecki régiókban értek el sikereket. 

A Harkiv megyei Kupjanszk irányában, Sipovate, Sevcsenko és Petrivka térségében az ukrán fegyveres erők 92. gépesített dandárjára mért rakétacsapásokban mintegy száz katona esett el, és 13 haditechnikai eszköz semmisült meg. Ugyanebben a régióban a Persotravneve és az Orljansze közelében zajló harci cselekményekben az ukrán 14. gépesített dandár 15 embert veszített, és 40 embere megsebesült. Hét páncélozott harcjármű és öt, nagykaliberű géppuskákkal felszerelt kisteherautó megsemmisült – mondta Konasenkov.

A tábornok szerint a harkivi régióban lévő Druzseljubivka és a donyecki régióban lévő Ridkodub területén az ukrán 93. dandárra mért hatalmas csapás több mint 90 ukrán katonát ölt meg, és hét páncélozott járművet tett üzemképtelenné. A donyecki régióbeli Jampilivka és Torszke területén az orosz tüzérség két ukrán diverzáns- és felderítő csoport 21 tagját likvidálta.

Az oroszok beszámolója szerint tartják a déli frontot, és Luhanszkban és Zaporizzsijában is sikeres csapásokat mértek az ukránokra

A luhanszki régióban lévő Liszicsanszk irányában az az ukrán 54. gépesített, a 80. ejtőernyős roham- és 10. hegyi rohamdandár állásai ellen végrehajtott csapás Bilohorivka, Szporne és Jakovlivka térségében mintegy 70 katonát ölt meg, megsemmisítve egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és hat nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót. A Zaporizzsja megyei Rovnopiljánál végrehajtott rakétacsapás következtében az ukrán 102. területvédelmi dandár mintegy harminc katonája vesztette életét, és hét járműve vált használhatatlanná.

A déli fronton Konasenkov szerint Andrijivka-Krivij Rih irányában az orosz hadsereg tartja állásait, visszaverve a túlerőben lévő ukrán erők támadásait. 

Az altábornagy jelentésében még az Iszkander műveleti-taktikai rakéta használata is szerepel, egy katonai repülőtér egyik hangárját rombolták le vele, amiben Bayraktar TB-2 drónokat tároltak. Az oroszok még egy MiG-29-es ukrán vadászgépet is leszedtek, ezenkívül drónokat, rakétákat semlegesítettek. 

Vitalij Kiszeljov luhanszki rendőrezredes szerdán azt írta Telegram-csatornáján, hogy a Kijev megyei Bila Cerkva városban dróncsapást mértek az ukrán 72. független gépesített dandár laktanyájára. Áldozatokról nem számolt be, csak annyit közölt, hogy az objektum kigyulladt.

(Kiemelt képünk: Ukrán katonák ülnek egy páncélozott jármű tetején, amint az a frontvonalhoz hajt a kelet-ukrajnai Bakhmut külterületén 2022. július 30-án, amikor az orosz-ukrán háború a 156. napjába lép. BULENT KILIC / AFP)