Ismét több tucat ember halt meg mérgező szesztől

Indiában ismét több tucat halálos áldozatot követelt a pancsolt, mérgező szesz – jelentette a helyi média hétfőn.

2023. április 17., 18:20

Szerző:

 A keleti országrészben lévő Bihár állam Motihári megyéjében 34-en meghaltak, 14-en válságos állapotban vannak azok közül, akik a mérgező italból fogyasztottak.

A motihári rendőrség vezető tisztségviselője közölte, hogy 108 embert már őrizetbe vettek, és több mint hat hektoliter szeszt lefoglaltak az esettel összefüggésben. Bihárban, ahol 2016 óta szigorúan tilos a szeszesital forgalmazása, már több rendőrt felfüggesztettek állásából amiatt, hogy nem szerzett érvényt ennek a tilalomnak.

Az állam vezetése hétfőn bejelentette, hogy mintegy 1,6 millió forint értékű kártérítést fognak fizetni minden áldozat családjának.

Indiában időről időre előfordulnak hasonlóan végzetes kimenetelű, tömeges mérgezések. Áldozataik többnyire a társadalom szegényebb rétegeihez tartoznak. Korábbi hivatalos adatok szerint az évente Indiában elfogyasztott ötmilliárd liternyi szeszesital mintegy 40 százalékát illegálisan állítják elő.

(Kiemelt kép: illusztráció – az út menti árusok frissítő italokat árulnak egy piacon az Eid al-Fitr előtt, amely a muszlimok szent ünnepének, a Ramadánnak a végét jelenti Újdelhiben 2022. április 30-án. Sajjad HUSSAIN / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.