Írország nem szeretné, ha Oroszország a partjainál tartana hadgyakorlatot

Oroszország február elejére tervez haditengerészeti gyakorlatot az ír partok közelében, ráadásul éleslőszerekkel. 

2022. január 26., 09:59

Szerző:

Nemtetszését fejezte ki az ír külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy Oroszország az ír partok közelében tervez tengerészeti gyakorlatot tartani – írja a hvg.hu. Simon Coveney külügy- és védelmi miniszter „nem kívánatosnak” nevezte  a tervet, mert a nyugati országok és Oroszország között egyre nagyobb a feszültség Ukrajna feltételezett inváziója miatt.

Az orosz tervek szerint a hadgyakorlatot során éleslőszert is bevetnének majd. A gyakorlatot február elején hajtanák végre, helyszíne Írország délnyugati partjaitól csupán 240 kilométerre található.  Az ír külügy- és védelmi miniszter közölte, hogy egyébként semmilyen nemzetközi jogba nem ütközik a várható orosz hadgyakorlat. 

„A jelenlegi politikai események fényében a Külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki az orosz hatóságoknak a hadgyakorlat miatt”

– emelte ki a miniszter.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Admiral Panteljev nagy tengeralattjáró-elhárító hajó és a Nakhimov-renddel kitüntetett Varyag irányított rakétacirkáló az orosz haditengerészet napi parádé teljes próbáján Vlagyivosztokban. Fotó: Vitalij Ankov / Szputnyik)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.