Iráni tüntetések – újabb embert ítéltek halálra

Iránban első fokon halálra ítéltek csütörtökön egy férfit, akit a tüntetések szervezésével vádolnak – közölte a Mizan állami igazságügyi hírportál.

2023. január 5., 18:29

Szerző:

Arsia Takdasztán a hivatalos indoklás szerint „Isten ellen viselt háború,” vagyis az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet miatt kapott halálbüntetést, valamint azért, mert rendszerellenes zavargásokat szervezett; az észak-iráni Nosahr város főterén pedig vezetője volt annak a tömegnek, melynek egyes tagjai súlyos bűncselekményeket követtek el a tüntetések idején.

Az elítélt életkorát és letartóztatásának idejét nem közölte a hírportál, ugyanakkor kiemelte, hogy az ítélet nem jogerős. Iránban a 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően robbant ki országos tiltakozási hullám. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem előírásszerűen viselte a kötelező muszlim kendőt, majd fogvatartása alatt, szeptember 13-án meghalt. A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, aki a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Az iráni hatóságok legutóbbi hivatalos jelentése szerint a tüntetések eddigi több száz halálos áldozata között sok rendőr is volt, a letartóztatottak száma pedig több ezer.

A hivatalos információk alapján a tiltakozó megmozdulásokban való aktív részvétel miatt eddig 14 embert ítéltek halálra, és két esetben már végrehajtották az ítéletet. További négy ember halálos ítéletét helyben hagyta a legfelső bíróság, hat esetben pedig új eljárás lefolytatását rendelték el. A csütörtökön halálra ítélt Arsia Takdasztánon kívül további egy ember halálos ítélete szintén nem jogerős.

(Kiemelt képünk: Egy rózsákkal díszített hurok lóg egy akasztófán az iráni iszlám rezsim által a tüntetők kivégzése ellen szervezett tüntetésen. Eddig két 23 éves tüntetőt végeztek ki: Mohsen Shekari és Majidreza Rahnavard, mert "háborút indítottak Isten ellen." Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP.)