Nyilvánosságra hoztak egy videót, amely szerint rakétával lőtték le az ukrán utasszállítót Irán felett

2020. január 9., 23:21

Szerző:

Brit és amerikai hírszerzési források is azt állítják, hogy nem műszaki hiba vagy emberi mulasztás történt, szerdán tévedésből az irániak lőtték le a Ukrainan International Airlines Teheránból Kijevbe tartó utasszállító repülőgépét, a The New York Times pedig egy videót is nyilvánosságra hozott, amelyen állítólag azt látni, ahogyan egy légvédelmi rakéta eltalálja a Boeing 737-est.

A PS 752-es jelzésű járat tíz perccel felszállás után zuhant le az iráni fővárostól helyi idő szerint szerda reggel 6 óra 12 perckor. Nem robbant fel azonnal a rakéta becsapódása után, hanem néhány percig még a levegőben volt, és vett egy félfordulatot, mintha vissza akarna térni a repülőtérre.

A Boeing 737-es fedélzetén lévő 176 ember – 167 utas és a kilencfős személyzet – mindegyike életét vesztette. 82-en iráni, 63-an kanadai állampolgárok voltak. Senki nem élte túl a zuhanást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint magyar utas nem volt a fedélzeten.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.